Изпрати стари снимки от Видин и областта

Кратката радост

История - Видински истории

КРАТКА РАДОСТ, ОГРАБЕНО ЩАСТИЕ

Нашите историци гузно премълчават истината. Цялата българска нация ликува! Създадена е Сан-Стефанска България. Тя включва в пределите си всички земи, населени с етнически българи -Мизия, Тракия, Добруджа, Македония. Намерено е справедливо решение на българския въпрос.
Радостта и свободата шестват на 176 хил.кв.километра от Видин до Медия-Енос и от Тулча до Охрид! На географската карта гордо е записано: „БЪЛГАРИЯ"! Независимо, че сме ощетени не малко и то лично от създателя на новата държава княз Дондуков.
След подписването на Сан-Стефанския мир, журналистите попитали княз Дондуков защо е създал такава голяма България. Той отговорил: "Етническите граници на България са много по-големи, Сан-Стефанска България е много по-малка - едва 176 хил.кв. километра. За да балансираме силите на Балканите, ние дадохме Нишка област, която е българска, на Сърбия"
По - точно, княз Дондуков по свое усмотрение прави - както се казва -"помен с чужда пита"! Той подарява на Сърбия Ниш, Пирот, Лесковац и Моравско. Подарява Северна Добруджа на Румъния, за сметка на Бесарабия, която заграбва за Русия.
След дългото робство, такова разрешение на проблема с границите, е като манна небесна за българската нация. Народът се захваща с въодушевление в мирен и съзидателен труд. Колко голямо е било желанието на населението да преобрази облика на своите градове и села, се вижда от действията на видинци, които под ръководството на новоизбрания си кмет Ванко Нешев, "работят и пеят", за да превърнат града си в цивилизовано селище.
Но радостта в цяла България продължила само 4 месеца и 13 дни! Кратка радост! Ограбено е щастието на един народ мъченик. Над главите на бившата рая, отново е издигнат кървавия ятаган на поробителите. Хищниците от Великите сили не са останали доволни от "разпределението на баницата" след приключването на войната и седнали на зелената маса, за повторно преразпределение на "освободените" територии! Това станало на Берлинския конгрес, свикан на 13 юни 1878 г, за да ревизира резултатите от Сан-Стефанския мирен договор.
Нашата историография, от Освобождението до днес, завоали-раше или премълчаваше фактите за онези трагични събития, които превърнаха България от нормална еднонационална държава, в малко джудже на Балканите - по вина на Русия!
В официалните учебници по история на България и в историческата литература, никъде не е отразен фактът, че Освободителката ни не е имала в стратегическите си планове идея за създаване на суверенна Българска държава. Нейната цел е била обособяване на свободна християнска територия, която е трябвало да последва съдбата на всички останали "освободени" от Русия земи, като Прибалтика, Азовския край, Кавказките държавици, Средна Азия и др. Всички те впоследствие са включени "доброволно" под патримонията на двуглавия орел и скиптъра на руската корона.
Когато руското правителство разбира, че западните държави категорично възразяват срещу окупирането на България от руските войски за срок от две години /достатъчно време за превръщането на страната в Задунайска губерния или протекторат от финландски тип/, руската дипломация съдейства най-усърдно за провеждането на Берлинския конгрес. Това се вижда от тайните разговори на Русия и Англия, проведени на 26 март 1878 г. в Лондон между руския посланик граф Лобанов и външния министър лорд Солсбъри На 30 май с.г. двете страни подписват Конвенция, съгласно която Русия се отказва от Сан-Стефанска България и се съгласява тя да остане малко княжество от 53 хил.кв. километра. От своя страна Англия се съгласява Русия безпрепятствено да завземе Казахстан, Таджикистан и Узбекистан. Така цената на руската агресия в Средна Азия е заплатена със снагата на Сан-Стефанска България! На Берлинския конгрес /1 юли 1878 г/ е трябвало това предварително споразумение между Русия и Англия да бъде утвърдено. Както и става!
"Пред необоримите аргументи на фактите, гръмко обявяваната и крещящо рекламирана "подарена свобода" от Русия и "рядко срещан порив на славянска близост" се пръснаха като сапунени мехури! " /проф. А. Пантев -"Когато една война е Освободителна!", в/ВИДИН", бр. 150/2003 г/
Българският народ е изпитал на собствения си гръб този "рядко срещан порив на славянска близост" и "братство" от страна на освободителката ни!
Предателската позиция на Русия на Берлинския конгрес е по-парила надеждите даже и на най-заслепените "русофили" у нас. На онези, които са българи по народност, но с руско самосъзнание като Драган Цанков, митрополит Климент, кап. Бендерев, майор Груев, кап. Радко Димитриев и др.
Дори пряко свързания с 6-ти Отдел на Азиатския департамент Драган Цанков, написал гневно писмо на руския външен министър : „Не Ви щем нито меда, нито жилото"!
Много интересен факт е изиграния "цирк" от руската делегация на Берлинския конгрес. Първият ден тя се ръководела от княз Гор-чаков. На втория ден, когато започва разполовяването на България, князът, подписал тайните договори в Лондон, не можел да ги отстоява в Берлин и обявява, че е болен и не участва в съвещанието! В историята на дипломацията това се помни като "Мнимата болест на княз Горчаков"! Колко много прилича това на днешните български мафиоти, които, до като вършат бандитските си дела, под крилото на политическите босове, живеят като лордове! Когато все пак заловят някой от тях, не може да го осъдят, защото е "болен" - куц, хромав, парадонтозен, бронхитичен, исхемичен и пр...
На следващия ден на Берлинския конгрес, "циркът" е продължен от заместника на княз Горчаков, външния министър Лобанов.
Преди откриването на деловата работа, турският външен министър поискал думата от председателствуващия княз Бисмарк и задал предварителен въпрос: "Моля княз Лобанов да ми отговори, войната, която водиха срещу нас, за освобождението на българите ли беше или за излизане на Проливите? Българските земи ли освободиха?"
Княз Лобанов отговорил жестикулирайки: - "Разбира се, за освобождаването на нашите братя българи. И ги освободихме!"
Турският представител допълнил: - "И ние считаме, че войната беше за освобождаването на българите. Вие освободихте земите, населени с българи и не освободихте Варненска област, защото е населена с компактно турско население. Затова от името на Н.В. Султана правя декларация: Няма да изтеглим нашите войски от Варненска област!"
На Конференцията става скандал и княз Лобанов поисква един ден почивка за консултация със Солсбъри Турция обаче не се съгласява да освободи Варненска област. Тогава в полза на българите се намесва решително княз Бисмарк. Отива лично в резиденцията на турския външен министър /неща необичайно/ и след че-гиричасови разговори го принуждава да отстъпят Варненска област на България.
Много важен показател за враждебното отношение на Русия към освободената от нея държава е, че тя води на Берлинския конгрес като наблюдатели само Сърбия и Гърция, известни с непрекъснатите апетити да откъснат от младото княжество каквото могат! Български представител не е допуснат от Русия! Къде е онзи прословут "...рядко срещан порив на славянска близост", за който говори така прочувствено проф. Пантев?
Така, в резултат на "братската обич", Сан-Стефанска България е разполовена - казано образно, като с кървав ятаган ¦ на пет части:-
1. Княжество България /между Дунав и Стара планина/;
2.Източна Румелия - като васал на турския султан;
З.Македония и Одринско - остават под робството на Турция;
4.Нишко, Пиротско и Моравско се подаряват на Сърбия.
5.Северна Добруджа се подарява на Румъния.
Гърция получава обещание за разширение в Епир и Тесалия, а Австрия - правото да окупира и управлява Босна и Херцеговина.
По този начин всички хищници, като гладни вълци са задоволили апетита си! Потърпевша, като жертвен агнец е Сан-Стефан-ска България и измъчвания почти пет века български народ...
След вероломното разпокъсване родината ни остава едно жалко Княжество - джудже, между Дунав и Балкана, не без решаващата роля на нашата Освободителка - Русия!

 

от книгата "Градът на завоя" на Йоцо Йоцов

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин