Изпрати стари снимки от Видин и областта

Минерален извор до с.Сланотрън

видин - Ресурси във видинско

Минерален извор с.СланотрънНавремето циментирали рядък минерален извор

През 1988 година тогавашната общинска управа засипала с тонове цимент рядък минерален извор край село Сланотрън, за да опази от смесване питейната вода на видинчани.  Изследвания показали, че в Ранеите се просмуква по-агресивната и миришеща на сяра минерална вода. Оттогава в селото негодуват срещу закриването на лечебния извор, но друго решение не е намерено. "Пазим минералната баня от разграбване и чакаме отварянето й", сподели кметът Людмил Костов. Според селския управник наши и чужди фирми се интересуват от лековития извор, но щом разберат защо е бил погребан под дебел циментов саркофаг, се отказват от намерението си да го вземат на концесия.
standartnews.com

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън

Минерален извор с.Сланотрън
Минералните извори – несекваща възможност при криза

Лечебната минерална вода от извора край Сланотрън е забравено национално богатство. Вече доста хора проявяват интерес към района и затова очакваме развитие, разказа кметът на видинското село Сланотрън Людмил Костов.
Минералните извори са несекваща възможност при криза, смята кметът на видинското село Сланотрън Людмил Костов.
“Днес нямаше да усетим кризата, ако районът с минералния извор край селото беше развит като туристически и СПА център”, коментира градоначалникът. “Лечебната минерална вода от извора край Сланотрън е забравено национално богатство. Вече доста хора проявяват интерес към района и затова очакваме развитие”, разказа кметът. По думите му, водата от Сланотрън надминава по лековитост тази в курорта Карлови Вари и затова районът може да се развие като туристически и СПА център.
Людмил Костов посочи, че немалко фирми са готови да инвестират и построят край извора балнеосанаториум. Той изрази надежда това да се случи, за да може районът да се развие. “Преди повече от 20 г. от сланотрънската минерална вода в инсталация на територията на гипсовата мина “Кошава” се преваряваше концентрат, от който се произвеждаше пастата за зъби “Мери”. Такъв цех може да се построи и днес, но това остава все още в сферата на мечтите”, казва кметът Людмил Костов. Изворът е държавна собственост, а земите около него са общинска собственост.
Кметът на Сланотрън уточнява, че е успял да запази около 100 декара общинска земя около сондажа. Там може да се построят новите бани или модерен СПА център, които биха привличали и помагали на хора от целия свят, посочва Людмил Костов.
Кметът уточни, че водата е открита случайно при сондаж преди повече от половин век. Тя е с постоянна температура 41 градуса по Целзий. Повече от 20 г. обаче изворът е каптиран с неколкометров пласт бетон. Според него лекарите са категорични, че водата помага за лечение на ревматизъм, кожни заболявания, болести на горните дихателни пътища и на белите дробове, при стомашно-чревни болести, двигателни травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Но водата е колкото полезна и лековита, толкова и вредна, тъй като по химически състав е много агресивна.

Находище на високоминерализирани термални води

Сланотрънският извор е находище на високоминерализирани термални води, които могат да се използват за добив на химически компоненти, йод и луга за фармацевтичната промишленост, добив на геотермална енергия и за балнеолечебни нужди, отбелязват специалистите. Според експертите съществуват два начина за разработване на термалното находище: да се изгради пречиствателна станция за отпадни води, които могат да се използват в различни сфери на икономиката.
http://bg.zaman.com.tr

Във Видин нито един минерален извор не е отдаден на концесия, съобщи за БИЗНЕС ВЕСТИ специалистът по водите при РИОСВ-Монтана Иван Ванков. "Имаше заявен интерес преди години към извор с богата на сяра вода край село Сланотрън, но още в хода на преговорите с общината инвеститорът се отказа", поясни екологът. Тогава общинският съвет взел дори решение за отдаване на концесия, но до отпочване на процедурата така и не се стигнало. В този регион има много извори, но за пълноценната им експлоатация са необходими големи инвестиции, които бавно биха са върнали на концесионерите. "Прилежащата инфраструктура по нищо не отговаря на европейските изисквания, така че е немислимо да се очаква тук да дойдат на почивка и лечение европейци от развитите държави, коментират подобна бизнес авантюра потенциални инвеститори. Видинчани рядко пият изворна вода, защото водата в тръбите е чиста. Макар и строена преди повече от 60 години водопроводната мрежа на Видин все още е много надеждна, защото тогава държавата е отпуснала 2 млн. лв. за закупуването на чугунени тръби от Виена. А сега всички аварирали части от водопроводи се подменят с модерни полиетиленови тръби, които абсолютно не се поддават на корозия. Видинското ВиК може да си позволи тези скъпоструващи инвестиции, защото имат 94% събираемост на вземанията за разходвана вода.

Във Видинско вода лекува чудотворно

  • Край видинското село Сланотрън има рядък извор с една от най лековитите води в България. Сравняват я с тази в Карлови Вари и с други световни балнеологични курорти. Повече от 20 години обаче изворът е каптиран с няколкометров пласт бетон. От сградата на банята и на медицинския пункт са останали само руини и нищо не напомня за времето когато стотици болни от цялата страна са намерили лек за болките си тук.
  • Изворът е открит при геоложки проучвания през 1959 г. При сондажи в района за търсене на нефт геолозите попадат на уникален извор. От дълбочина 850 метра бликва воден гейзер с дебит 405 литра в секунда. Температурата на водата е 42 градуса и има остър мирис на сяра. Мястото е в непосредствена близост до Сланотрън само на 16 километра от Видин.
  • Лекарите са категорични че тя помага за лечение на ревматизъм кожни заболявания болести на горните дихателни пътища и на белите дробове при стомашно чревни болести двигателни травми и заболявания на опорно двигателния апарат.
  • И досега в селото си спомнят за момичето от видинското село Гъмзово на което била опадала цялата коса. Никакви лекари и медикаменти не й помогнали. Само за десет дни бани с лековитата вода проблемът бил решен и до ден днешен жената е с гъсти буйни коси. Докарали едно момче войниче от софийско поделение завито в чаршаф със страшна екзема по цялото тяло. За две седмици от нея не останала и следа и момчето си тръгнало с велосипед. Инж. Виден Кръстев сега пенсионер а в ония години директор на мината за добив на гипс в съседното село Кошава твърди че през 1960 г. си счупил крак и само след няколко процедури с лековитата вода всичко зараснало неочаквано бързо.
  • Именно той като директор на мината дава средства за изграждане на минералната баня край Сланотрън. Всички хора от селото помогнали кой с каквото може най вече с труд. Били изградени две постройки – баня и медицински пункт. В банята имало две отделения – за мъже и за жени. Във всяко отделение имало по два басейна – един общ в който се потапяли хора с вътрешни заболявания и друг – по малък където правели процедури пациентите с рани и кожни проблеми. Медицинският преглед преди баните бил задължителен защото водата била много силна. Започнали да прииждат пациенти от цялата страна. Идвали хора с всякакви заболявания – язви гастрити сърдечни проблеми екземи... Тогавашният ЦС на Българските професионални съюзи започнал да раздава карти за балнеолечение в Сланотрън.
  • Според кмета на Сланотрън Людмил Костов водата била колкото полезна толкова и вредна тъй като по химически състав е много агресивна. „Беше силна активна вода не беше разрешено да се пие. За определени болести препоръчваха да се взема само по лъжичка. Беше толкова агресивна че започна да разяжда тръбите и да прониква в питейната вода. Всички в селото имаме ръчни помпи и водата която изпомпваха промени вкуса си – стана солена. Беше навлязла в горния пласт където е питейната вода. А на по малко от километър са помпените станции които захранват с питейна вода Видин и околността” – казва Людмил Костов.
  • В началото на 80 те години на миналия век уникалният извор е погребан под тонове бетон. Двайсет години по късно от сградите на банята и на медицинския пункт са останали само стените.
Високоминерализирани термални води в участъка Видин - Сланотрън - Кошава
На територията на област Видин в участъка Видин - Сланотрън - Кошава има находище на високоминерализирани термални води. Изворът е открит при геоложки проучвания през 1959 г. Водата има високи стойности на минерални компоненти /йод,бром и др./ в състава си и е ценен природен ресурс, който може да се използва за добив на химически компоненти, йод и луга за фармацевтичната промишленост, добив на геотермална енергия и за балнеолечебни нужди. Водата е с доказани изключителни свойства при лечението на болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, болести на горните дихателни пътища, стомашно-чревни болести, кожни заболявания и инфекции. Прогнозните експлоатационни ресурси на водоизточника С-3 в близост до с.Сланотрън в категория ЕР1 са 5.00 л/сек. или 158 680 m3/год. при температура на водата - 41°С и дълбочина 830 метра. Намира се на 16 км. от гр. Видин.
Сондажът отстои от дигата на р. Дунав на 30-40 метра. Функционира от 1968г. до 1988г.  Имало е сграден фонд – бани, басейни, съблекални, стадион, които към момента са полуразрушени и неизползваеми. Повече от 20 години обаче изворът е каптиран с няколкометров пласт бетон.
Изворът е държавна собственост, а земите около него са общинска собственост. Съществуват 2 начина за разработване на термалното находище:
*Да се изгради пречиствателна станция за отпадни води, които отпадни води могат да се използват в различни сфери на икономиката.
*Да се направят 2 сондажа. От единия да осигури проводимост на водата за ползване, а вторият сондаж  чрез използване на френска помпа да нагнетява използваната вода на дълбочина над 830 метра. Целта е да не се замърсява питейната вода.
Село продава минералната си вода по Интернет

Местните негодуват срещу решение от 1986 г. за ликвидиране на уникалния им гейзер

През 1959 г. разположеното на 16 км от Видин, недалеч от Дунав, неизвестно село Сланотрън изведнъж влиза в новините заради изненадваща находка - при рутинни проучвания за нефт геолози попадат на уникален минерален извор. От сондажа с дълбочина 860 м бликва гейзер с температура 42 градуса и остър мирис на сяра. Дебитът му е 405 литра в секунда. В лабораторията по нефтопроучване във Варна установяват, че водата има интересен химически състав в сравнение с известните дотогава български минерални води.
Преди няколко дни кметството е пуснало по Интернет собствена оферта на испански и английски език. В нея обяснява, че това е рядък извор с една от най-лечебните води в България.  Освен сероводород водата на Сланотрън съдържа 1236 милиграма на литър стронций, 10 милиграма бром, 96 милиграма магнезий, 144 милиграма метаборна киселина. Известен лекар пише в пресата: "Новооткритата вода, сравнена с останалите в България, е най-богатата на йод и бром, и то в концентрация, нямаща равна на себе си." Същата характеристика дават и специалисти от софийски научноизследователски институт. Те са категорични - водата действа здравословно при двигателни травми, ревматизъм, кожни заболявания, професионални отравяния, болести на горните дихателни пътища и на белите дробове. Общинският съвет, тогава в село Златен рог, веднага вдига две примитивни помещения за мъжка и женска баня. Славата на водата тръгва от уста на уста и 

към Сланотрън се стичат стотици болни

от цялата страна.
Според запазена статистика през 1984 г. са се лекували 2760 души. Тогавашният ЦС на БПС започнал да раздава карти за 14-дневно балнеолечение. Ефектът е поразителен. Кой от каквото страдал, идвал да се топи в целебната вода. Виден Кръстев от Видин твърди, че през 1960 г. счупил крак и само с няколко бани излекувал костта. Възрастната госпожа Лападуцова е сигурна, че се отървала от язва след неколкодневно пиене на малки количества от водата.
В Сланотрън сочат имена на жени, излекувани от бездетие, твърдят за изчезнали тежки екземи и дори косопад. Златният период на минералната вода преобразил селото. Държавни вили и почивни станции в Сланотрън няма и целият поток от болни местните жители приемат по домовете си. Квартирно бюро всеки ден разпределя новопристигнали по предварително обявени адреси. Някои бързо се замогват, започнали да строят нови къщи, пригодени за курортисти. Други преустроили старите, за да създадат удобства за почиващите. Отворили врати обществена трапезария, ресторант, кафе-заведение, печелили и транспортните фирми.
За минералната вода се погрижила и държавата, като разработила "генерален план" за изграждане на комплекс с баня, хотел, ресторант, търговски магазини, паркинги. Планът обаче си останал на хартия, тъй като между тогавашното държавно обединение "Отдих и туризъм" и Министерството на народното здраве, упълномощени да го реализират, възникнали разногласия.
Ние бяхме насреща, спасявахме положението, спомня си 55-годишната Цветанка Александрова. Вдигнахме къщи на 2 етажа, изучихме се да посрещаме гости, печелехме от наема и обслужването. Що народ е минал през селото ни,  

някои още получават писма от квартирантите си, твърди жената. Питат отворена ли е отново банята. Не само от наемите изкарвахме пари, наемаха хора по ресторантите, павилионите, кухните, допълва 57-годишният Цветко Тодоров. Кметът Людмил Костов също е принуден често да отговаря на телефонни обаждания от страната, Сърбия и Румъния какво става с прочутата им вода. Не мога да ги зарадвам, съжалява селският управник. През 1986 г., без много обяснения, уникалният извор е покрит с нeколкометров циментов насип. Сякаш погребахме най-скъпото си, казва жалостиво Цветанка.
standartnews.com

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин