Изпрати стари снимки от Видин и областта

Стефан Станев Димитров

История - Кметове на Видин

Карта за самоличност със снимка на Стефан Станев Димитров – народен представител в ХХІІ и ХХІV ОНС, адвокат, кмет на Видин през периода 21 април 1927 – 14 март 1929 г., работил усилено за електрификацията, благоустрояването и хигиенизирането на града и пресушаването на блатата. 15 авг. 1928 г.СТЕФАН СТАНЕВ ДИМИТРОВ /1896 – 1941 г./ е роден на 31 юли 1896 г. Кмет на Видин от 21 април 1927 г. до 14 март 1929 г. Истински творец в благоустрояването на Видин. По време на неговото кметуване се довършва елетрическото осветление на града. Пресушават се блата. Оформя се крайдунавската градина. Построяват се градската баня и сградата на противопожарната служба. Павират се изходящите главни улици. Създаден е извънградски парк.
Полага големи грижи за бедните. Когато няма възможност общината, помага с лични средства кметът. “Ако джобовете му са празни – пише неговият биограф Иван Видинлиев – кметът пише авансови разписки срещу заплатата си… Името му се носи навсякъде из града – в кръчми, кафенета, хижата – с признателност и симпатия. Офщиалността е захвърлена. Обръщението “господин кмете” се изхвърля... Изменя се от народа със “Стефко...”
Умира твърде млад, едва 44 годишен, на 1 април 1941 г.
Карта за самоличност със снимка на Стефан Станев Димитров – народен представител в ХХІІ и ХХІV ОНС, адвокат, кмет на Видин през периода 21 април 1927 – 14 март 1929 г., работил усилено за електрификацията, благоустрояването и хигиенизирането на града и пресушаването на блатата. 15 авг. 1928 г.
НАРОДНИЯТ КМЕТ СТЕФАН СТАНЕВ ДИМИТРОВ
Обич - извираща от сърцата!
Когато след първия си кметски мандат Симеон Стоицев подава оставката си на 20 април 1927 г. , на следващия ден за кмет бил избран младият 31 -годишен юрист, бивш офицер от Първата световна война, Стефан Станев. Герой от Трети Бдински полк, награден с орден за храброст /IV - та степен - б. а./ при боевете за Битоля, Братин дол и Червената стена, той се отличавал с изключителна доброта и толерантност. Преминал през огъня на войната и след пробива при Добро поле попаднал в пленническите лагери "Гросете" и "Микра" /на френския корпус - б.а./ , където неговата жажда за доброта прераснала в свръхчувствителност. След повече от 7 месеца плен, той успял да избяга, на втория ден от втория лагер "Микра " с група другари, и да се върне в България.
След фронта и пленничеството, завършил Юридическия факултет на Софийския университет и навлязъл в живота като адвокат със солидно образование и богат житейски опит. Във всичките му действия - в работата, в обществото, в отношенията му с хората, неговата филантропия станала пословична. Сякаш бил осенен от провидението, да помага на всяко живо същество, независимо дали е в беда или във възход. Човеколюбието му като че ли било порив ,за безкористно превръщане в дело на Десетте Божи заповеди... Кметът Стефан Станев Димитров е роден на 31 юли 1896 г. във Видин и едва 30 - годишен вече е преминал през най-суровата школа на живота - войната. След това се включва в обществения и политически живот на страната. През 1923 г. става член на партията "Демократически сговор", а през 1926 г. е избран за пръв помощник - кмет на Симеон Стоицев. На следващата година е избран единодушно за кмет на Видин, заради изключителните му човешки добродетели.
СТЕФАН СТАНЕВ ДИМИТРОВ
Изключителни грижи полагал за благоустрояването и преобразяването на града в стремежа си да го направи чист и модерен, каквито градове е виждал през пленничеството си... Той продължава делото на своите предшественици, като започва и завършва още много други нови обекти /канализацията, пожарната команда, павиране на изходящите главни улици, извънградския парк и др. - б.а./, неща, които още се помнят от по-старото поколение видинчани. Много по-интересна е другата особеност на кмета - човеколюбието, добротата, безкористността и уважението, които му спечелват симпатиите и обичта на всички граждани -бедни и богати, всички го считат за истински народен ръководител! Неговият кметски кабинет се превръща едва ли не в "Сборен пункт" на всички нуждаещи се, от всички социални слоеве на населението.
Всички проблеми, които общината е можела и трябвало да реши, съгласно Закона, са били решавани незабавно, с разпореждане на кмета. Когато не можела да осъществи дребни плащания на най-бедните, за хляб, лекарства и други, кметът Стефан Станев давал пари от собствения си джоб. Ето какво пише за него първият му биограф в един местен вестник:
Ако джобовете са се изпразнили, кметът пише авансови разписки - срещу заплатата си. На този циганин 50 ле. ще даде понеже се примолил; на изпадналата в немотия бабичка -100 лв., на закъсалия без работа махленец някой лев, на четвърти в "заем", на пети поръчителство, на шести, седми и т.н. После плащане, поръчителства на сиромасите кредитори, а отгоре и почерпушка към последните и всичко това без сръдня, без нерви, като че ли така е трябвало да бъде. Като че ли няма свой нужди и задължения. И втурва се народ към общината. Кой каквото го боли, каквото бива и не бива, какво може и не може - при кмета. Името му се носи навсякъде из града - в кръчми, кафенета, улицата, хижата - с признателност и симпатия. Официал-ността е захвърлена. Обръщението "Господин кмете" се изхвърля и заменя от народа със "Стефчо" - в знак на близост и приятелство. Явяват се фанатични негови привърженици, когато той се отцепва от официалната управляваща партия и като неин опозиционер излиза в изборите със своята кандидатура за общински съветник, става едно чудо. Той получава повече гласове от цялата властваща партия. Народът ликува и понася Стефчо на ръце по улиците до безкрай. Същински пиршества настъпват особено в покрайнините на града. Народът със своя верен инстинкт празнува своя успех.
/Видинлиев Ив. статията" "Стефан Станев", в. "Бдинска заря", г. IV, № 76/ 5. IV. 1941 г. / Така, обграден с народната любов и признателност, Стефан Станев управлява почти две години видинската община, когато през март 1929 г. напуска кметския стол, поради появили се разногласия в собствената му партия и подмолната дейност на единофронтовците...
Въпреки това, той продължава да бъде общински съветник и активен спомоществовател, като подпомага успехите на читалище "Цвят". Активист е в гимнастическото дружество "Юнак".
Работи активно и като журналист. През 1923 г. е редактор и издател на в. "Бдин" и в. "Видински демократически сговор". Сътрудничи на в. "Бдинска заря" и на някои централни вестници.
Голямата народна обич към Стефан Станев е демонстрирана на проведените парламентарни избори на 13.III.1923 г., когато той е избран с голямо мнозинство от Първа видинска избирателна колегия. В Народното събрание е член на парламентарната комисия по външните работи и вероизповеданията, както и на комисията по правосъдието. В следващите избори видинските граждани го избират за народен представител в ХХI\/-тото Обикновено народно събрание, което е предпоследното свободно и демократично избрано народно събрание преди "второто освобождение" на България през 1944 г!
През време на 19-майския преврат на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, той си остава председател на регионалната структура на "Демократическия сговор", но поради забраната на политическите партии от превратаджиите и постоянното му следене от полицията, той преустановява партийната си дейност.
Започва работа като държавен адвокат и защитава преди всичко държавните интереси. При изпълнение на служебните си задължения обаче, простива фатално и на 1 април 1941 г., умира твърде млад, на 44 години. На погребението му присъствува буквално целият град - гражданите, всички държавни институции, учреждения, армия, полиция, духовата музика, черковния хор на Г Копоев, съдиите, адвокатите, офицерството, пенсионерите, всички училища с преподавателите, хора от цялата околия. Всички скърбят за "нашия Стефчо"! На гроба му прочувствено слово произнася известния адвокат и бивш народен представител Вълчо Даскалов.
След 1944 г. името на заслужилия и обичан от гражданите на Видин кмет Стефан Станев не се произнася по никакъв повод по две причини: първо, защото е бил "враг" от толкова мразената от комунистите партия на проф. Александър Цанков; и второ, защото огромната народна обич към него е спонтанна, без директива "от горе" и няма нищо общо с насилствено натрапваната "народна обич" към комунистическите фалшиви и измислени "герои"...
Народната любов към ръководителите не се ражда под заплаха или по заповед! Тя е като онази...нормалната любов. За да я има - трябва взаимност...
Малко са кметовете на Видин, които са се радвали на толкова уважение и обич от гражданите. Малко са и тези, които са имали толкова много добродетели като Стефан Станев!
И днес, прехвърлилите 90-те години видински граждани Цветан Витанов, Иван Стойчев и Борислав Тошев с носталгия си спомнят: "Рядко се срещат кметове, като нашия Стефчо"!...
ВИДИНСКИ КМЕТОВЕ
Генади ВЪЛЧЕВ

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин