Изпрати стари снимки от Видин и областта

Флора и Фауна

видин - Флора и Фауна

Област Видин се отличава със сравнително богато биоразнообразие. Богатството на флората в областта се дължи главно на голямото разнообразие от условия и местообитания. Тук, на сравнително малка територия се срещат почти всички характерни за България типове местообитания. В същото време на места са се създали уникални условия за зараждането и обособяването на така наречените ендемити, т.е. местни видове, които се срещат само в даден район. Такъв вид, който се среща само в Западна стара планина и никъде другаде по света, е Българският ерантис (Eranthis bugaricus) от Семейство Лютикови - Фауната е представена от 179 вида птици, 53 вида бозайници от които 14 вида прилепи, 11 вида земноводни и 15 вида влечуги.
На височината Връшка чука расте единственото в света цвете ерантис булгарикум. Обявено е за балкански ендемит. Цъфти в ранна пролет и може да се види от туристите, но е забранено за късане
Ерантис булгарикум Ерантис булгарикум

Сред хора на пойните птици доминира песента на полската чучулига, изпълнявана в полет. Жълтата овесарка също не се крие, когато изпълнява кратката си свадбена песен. Птиците на ливадите са атракция, защото е лесно да ги видиш (разбира се, че е по-добре да бъдат наблюдавани с бинокъл) и да установиш кой вид, каква песен изпълнява: ръждивогушо и черногушо ливадарче, червеногърба сврачка, белогушо коприварче. Много атрактивни от непойните птици са синята гарга и папунякът. Кукувицата снася яйцата си в гнездата, както на горските, така и на ливадните птици. А плавно кръжащата над полето граблива птица е обикновеният мишелов. Името подсказва, коя е основната му плячка.
Същевременно полето е съвсем близо до селището и от бозайниците могат да се намерят следи от лисица, язовец, бялка, заек, и по-рядко от невестулка, черен пор.
полската чучулигалисицаязовецбялказаекневестулкачерен порЯребицафазанСърнаеленДиво прасе
РЕКА ВИДБОЛ:
Тя и нейните брегове не са променени от човека. По цялото й протежение по маршрута реката е загърната от букак. Водите й са бистри и чисти, а водният кос потвърждава това и продължава да се гмурка в търсенето на мамарци и други водни организми. Рояците мухички над водната повърхност пък са основната храна на планинската стърчиопашка.
Воден кос Мамарец

ЗАСТРАШЕНИ ПТИЦИ В РАЙОНА
Птиците са най-добре представената група от гръбначните животни. Тук се срещат и видове, които са световно застрашени. Такива са:
Белошипата ветрушка Ливадният дърдавец
Голяма част от птиците попадат сред видовете с европейско природозащитно значение:

Черен щъркел Червена каня Полски блатар Жълта овесарска Ръждивогушо ливадарче Черногушо ливадарче Червеногърба сврачка Малко белогушо коприварче Папуняк Обикновен мишелов

Сред тези видове попадат и едни от най-атрактивните птици в България:

Земеродното рибарчеСинята гаргаСиният скален дрозд

Това голямо разнообразие на орнитофауната се дължи и на факта, че от тук преминава един от главните прелетни пътища на птиците – Via Aristotelis, както и на изключителното разнообразие от местообитания.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин