Изпрати стари снимки от Видин и областта

Бдинци атакуват Мека црев и Три уши

История - Войни

Сърбите молят за мир (пощенска картичка от 1885 г.).
Трети пехотен Бдински полк води началото си от 1884 г., когато с указ № 41 се въвежда полковата организация в освободена България и при обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия има четири дружини в четириротен състав. Командва се от флигеладютанта капитан Марин Маринов и разполага с 39 оберофицери, 3694 унтерофицери и войници, от които 95 нестроеви чинове. В дейността му от Съединението до примирието на 17 ноември 1885 г. можем да разграничим следните четири момента: съсредоточаване на турската и след тоба на сръбската граница (от 15 септември до края на октомври), сражения в прикриващите отряди (2 и 3 ноембри), боеве на сливнишката позиция за завземане на височините Мека црев и Три уши (5,6 и 7 ноември) и участие в контранастъплението и превземането на Пирот на 14 и 15 ноември.
Капитан Марин Маринов - командир на полка в Сръбско-българската война.Съобразно новата обстановка за война със Сърбия, по разпореждане на командването, първа и втора дружини се насочват към сръбската граница и заемат позиции при селата филиповци и Ездимировци, а другите две дружини остават на предните позиции при Слатино и Бобошево към Дупнишкия отряд. След обябябането на войната тези дружини са снети от позициите и съсредоточени в района на Врабчанската позиция. Врабчанският отряд води тежък и неравен бой с настъпващата срещу двете позиции Шумадийска дивизия. Отстъпвайки, капитан Маринов успява да формира от разпокъсаните части малък отряд и по своя инициатива заема позиция при с. филиповци за прикриване отстъплението на Трънския отряд. Така двата отрядя се придвижват към Брезник и оттам към Сливница, където трета дружина пристига на 4 ноември, а втора на другия ден сутринта. Заедно с дейността си в прикриващите отряди, дружините на Трети пехотен Бдински полк показват и изключителна издържливост при придвижването си към сливнишката позиция - трета дружина изминава за 24 часа 60 км, а първа и втора 22 км за 12 часа. Въпреки тежкия преход, дружините са съсредоточени веднага на десния фланг на позицията срещу стратегическите височини Мека цревб и Три уши. В решението на военния съвет за десния фланг се отбелязва, че ако обстоятелствата наложат, било поради обход или за да бъде отхвърлен противникът от височините, войските от този фланг да преминат в настъпление. И наистина тези части, между които са и първа, втора и трета дружини от полка, през тези три решителни дни са в постоянни настъпателни действия, въпреки отбранителния характер на сражението при Сливница.
Около обяд на 5 ноември на десния фланг започват военните действия за овладяване на височината Мека црев. В помощ на сражаващите се командирът на корпуса изпраща трета дружина. В съответствие с разпореждането тя настъпва срещу идващия сръбски батальон, като го разпръсва и продължава по северния склон на височината. Достигайки на сто метра от върха, 12-та рота се хвърля на нож и овладява първите окопи. Противникобите части не са в състояние да спрат устремното настъпление на Бдинци и отстъпват в безредие. За значимостта и голямата роля, която изиграва трета дружина, съдим от заповедта на капитан Бендерев до капитан Маринов, в която казва, че "тя е едничкия резерв, който най-после ще реши изхода на боя". В изпълнение на заповедта на командира на корпуса, през нощта дружините се оттеглят от заетите позиции на височината и на следващия ден - 6 ноември, отново атакуват Мека црев, за да не се даде възможност на противника да се закрепи на височината. Този ден трета дружина се оттегля в резерв, а втора настъпва. Устремно и с мощно "ура" височината е превзета за втори път, като Бдинската дружина остава там, а останалите части се изтеглят. На 7 ноември, последния и най-решителен ден на Сливница, дружините на Мека црев, между които и втора от Бдинския полк, понасят големи загуби поради неизгодната, гола като длан, позиция. Началникът на позицията капитан Маринов, неговият помощник ротмистър Кърджиев и командирът на втора дружина капитан Тошев, преценябайки неудобното положение, вземат решение за настъпление. Боя повежда капитан Тошев, по-късно в атаката се включва и първа дружина и заедно с другите части, под град от куршуми, достигат до височината Три уши. Така към 11 часа и двете чуки са в български ръце. На този участък, наред с големите загуби на офицери и бойници, е ранен и командирът на Трети пехотен Бдински полк капитан Маринов, който по-късно умира. В резултат на стремителното настъпление, противниковата дивизия е разпокъсана и частите й едва задържат западната чука на височината Три уши. Виждайки това, врагът съсредоточава нови части, но войските от центъра на нашата позиция, отчитайки критичното положение, рискуват и настъпват, като по този начин дават възможност на дружините от десния фланг, между които и трета Бдинска, да атакуват успешно и да отхвърлят сръбските части от последната чука на височината. С това противникът губи последната си опора и се оттегля към Драгоманския проход. За атаката и пребземането на последния бръх от височината Три уши началник щабът на Западния корпус пише: "Ако българската военна мисъл избра и укрепи Сливница... така най-после превземането на Мека црев и източните върхове се дължи на гения на пълководците, то безспорно най-важният момент от войната - превземането на западния връх на Три уши - се дължи на българина лично, бил той началник или подчинен".
Съгласно разпорежданията на началник щаба на армията, Трети пехотен Бдински полк, който на 11 ноември попълва своя състав с пристигналата с Радомирския отряд четвърта дружина, остава след сраженията на 5, 6 и 7 ноембри в състава на глабните сили на Сливнишката позиция. Със започване на контра-настъплението, полкът влиза в колоната на полк. Филипов, определена за резерв. Но при преминаване на границата войските от резерва, въодушебени от навлизането в сръбска територия, излизат напред и изпреварват централната колона, като заемат нейното разположение. Поради тази причина, на 14 и 15 ноември, четирите Бдински дружини вземат участие в сраженията за превземане на Пирот. Първа и четвърта дружини се включват в колоните на майор Стоянов и участват в превземането на хълма Келташ, който има решително значение за поражението на сръбските войски при Пирот. Останалите две дружини се сражават в колоната на подполк. Муткуров, която на три пъти овладява града и окончателно се закрепва на височината Хисарлъка. Върхът в българското контранастъпление - овладяването на Пирот -принуждава Нишавската армия да започне общо отстъпление към Ниш. При това положение на войските идва вестта за примирието, извоювано от Абстро-Унгария в защита на победена Сърбия.

вестник Видин Брой 74 (1841) 1 - 3 ноември 2010 г.Тодор ДИКОВ, Исторически музей - Видин

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин