Изпрати стари снимки от Видин и областта

Видинският санджак през 15 век

История - Турско робство

Видинският санджак. Административно положение, граници, население

Видинският санджак (или лива) е създаден през първата половина на XV в. Първоначално е в Румелийското бейлербей-ство, от 1552 г. е в Темешварското, след 1699 г. отново е 6 Румелийското. Лели се на нахии (терминът „каза" влиза в употреба едва през XVII в.). Към средата на XV в. броят на нахиите е 11. След един век те са 9. Лбата съкратени регистъра на Видинския санджак от 1454-1455 и 1560 г. дават възможност за определяне на границите на нахиите и на санджака в цялост.
НАХИИ КЪМ СРЕААТА НА XV ВЕК

(по азбучен ред): Баня, Белград (Белоградчик), Велешница (с варианти Винешница или Вещица), Видин, Гелвие (Главие), Загорие, Исфърлик, Кладобо, Кривина, Тимок, Черна река
Крепости във Видинския санджак по регистъра от 1454-1455 г.: Видин, Белград (Белградчик), Исфирлиг (Свърлиг), Баня, Флорентин
НАХИИ КЪМ СРЕААТА НА XVI ВЕК

Поломие (предишна Белград): водосборните мрежи на реките Лом, Цибрица и Скомля
Загорие: водосборните мрежи на реките Арчар (изцяло) на Видбол и Войнишка до навлизането им във Видинската низина и горното течение на река Тополовец
Видин: Видинската низина и хълмовете западно и северозападно от града
Кривина: водосборната мрежа в долното течение на р. Ти-мок и от притоците на р. Тополовец, горното течение на Де-лейнска река и Рабровска река изцяло
Фетх-юл Ислям (предишна Кладово; градът е укрепен от султан Сюлейман I в 1542 г. и преименуван по този начин): Него-тинската низина и водосборната мрежа на левите притоци на р.Дунав до град Оршова
Черна река: водосборната мрежа на р. Църни Тимок и реките Любница и Църна река, вливащи се в Тимок
Баня: водосборната мрежа на р. Моравица в горното и средното й течение
Исфирлиг: водосборната мрежа на р. Свър-лижки Тимок в горното и средното й течение и реките Сува и Топоничка бара, вливащи се в р. Морава.
Териториите на нахиите са съобразени с хидрорелефа. Селищата са разположени по доли-ните на реките и притоците им, а пътната мре-жа е съобразена с това. Има и незаселени и нео-брааботваеми площи, както и планински райони, които са своеобразна „ничия земя" между нахии или санджаци.
От регистъра от средата на XV в. отпадат нахиите Велешница и Гелвие, като не е изключено те да са в нахия Черна вода. Промените в броя на нахиите стават при запазени външни граници на санджака.
В регистъра от 1560 г. се изброяват следните крепости във Видинския санджак: Видин, Филурдин (дн. с. Флорентин), Белград (Белоградчик), Баня (дн. Соко Баня в Сърбия), Исфирлик, Фетх-юл Ислям.
Границите на Видинския санджак са следните: от север р. Дунав от устието на р. Цибрица до Оршова; османската администрация смята за свои всички острови в Дунав и дори някои блата във Влашко. На запад граници са планините Мироч, Велики Гребен, Лели Йован, Велики крш, Стобори, Кучай, Саманяц. Оттам на юг границата пресича р. Моравица и достига р. Морава под устието на Сува река, обхваща десните й притоци и достига до Свърлишка планина. Оттук пресича р. Търговишки Тимок и след това Стара планина през прохода Свети Никола, достига до западната част на Чипровската планина, опира до планините Язова и Широка и оттук се спуска към р. Аунав, като обхваща левите притоци на р. Цибрица. Видинският санджак е с площ от
11 000 кв. км. Главните му центрове са Видин, Кладово, Оршова и Баня,
като при това първите три са и гранични пунктове. Граничната система на османската държава по р. Аунав е завършена през втората половина на XV в., като Видин е изходна база за действия в посока север и северозапад.
Тимарската система се състои от три категории земя в зависимост от годишните приходи. Същинските тимари дават доход до 20 000 акчета годишно, тези с приходи между 20 и 100 000 акчета се наричат зиамети, а с приходи над 100 000 акчета - хасо-ве. Данните от регистъра на Видинския санджак от 1454-1455 г. показват наличието на следните групи тимариоти:
Тимари, чиито владелци са отбелязани „лично като джебе-лия", са 60. Те са в две подгрупи:
а) Тимари, чиито владелци не водят други бойци. Те са 26. Приходът от тях е от 619 до 1290 акчета. При 11 приходът е под 1000, а при другите 15 - от 1000 до 1290 акчета.
б) Тимари, чиито владелци водят и по 1 слуга. Те са 34, а приходът им е от 1313 до 2684 акчета.
2. Тимари, чийто владелец е означен „лично като бюрюме", винаги са свързани с воденето на втори въоръжен боец. В регистъра има 49 тимара, които могат да се разделят в 4 групи:
а) Тимари, чийто владелец участва „лично като бюрюме", води 1 джебелия и носи 1 малка палатка. Те са 22. Годишните приходи са от 2565 до 3551 акчета.
б) Тимари, чийто владелец участва в походите „лично като бюрюме", води със себе си по 1 въоръжен боец и слуга и носи 1
Османски данъчен малка палатка. Те са 9. Годишните приходи са от 3564 до 4304 регистър акчета.
в) Тимари, чийто владелец участва „лично като бюрюме", води със себе си 2 въоръжени бойци и носи 1 малка палатка. Те са
12 при годишен приход от 5040 до 6641 акчета. ) Големи тимари, чийто владелци участват „лично като бюрюме" и водят много бойци. Те са 4 при годишен приход от 386 до 31 395 акчета. Към тях трябва да прибавим и хаса на видинския санджакбей:
Таблица 1
Приход от 10 386 акчета 3 джебелии, 1 слуга, 1 палатка
Приход от 11 000 акчета 3 джебелии, 1 слуга, 1 палатка
Приход от 31 068 акчета 7 джебелии, 2 палатки
Приход от 31 395 акчета 7 джебелии, - 2 палатки
Приход от 237 568 акчета 47 джебелии, 5 палатки
В регистъра има и 13 тимара, чиито владелци участват „лично в походите". Вероятно става дума за бойци от съвсем низш чин, а приходите в тях се движат от 90 до 600 акчета. 10% от владелците на тимари във Видинския санджак са християни и по-голямата част са именно в тази категория. Броят на тима-рите на задължените да участват лично е 122. Останалите 67 са на крепостната охрана на Видин (оттук насетне в скобите е размерът на годишния приход на началника на гарнизона на съответната крепост в акчета - 10 544), Белоградчик (15 123), Баня (6094), Свърлиг (5748), Флорентин (8897). Хората от крепостната охрана имат тимари с годишен приход в акчета до 1000 (16 души), до 2000 (38 души) и до 3000 (8 души).
Военноадминистративната структура на Видинския сан-джак се очертава така: санджакбей с голям хас в нахиите Видин и Свърлиг, към него има черибашия (с приход от 6978 акчета). Срещу тимари служат и кадиите във Видин (приход в акчета 5189), Свърлиг (приход 6373) и Баня (приход 4108). Зъпреки че са записани като тимари, за две владения е отбелязано, че са „хас". (Става дума за хората, водещи по 7 бойци и носещи по 2 палатки, от таблица 1). Крепостната охрана не е многобройна: по 10-15 души, но и тя, и началниците й не участват в походите. Охранниците на крепостта Видин, които получават годишен приход до 1000 акчета, получават и заплата по 1 акче дневно; писарят използва българската дума „заплатица". Сравнително малкият брой охрана за важен за османците град като Видин си има своето обяснение: от един пълен, но все още непубликуван, опис на Видин от 1425 г. се вижда, че почти всички мъже от града са с някакви военни задължения. В състава на гарнизона не се включват и артилеристите (към средата на XV в. във Видин вече има артилерия и флотско поделение). В санджака има 122 тимара на участници 6 походите, участват още 124 джебелии и 46 слуги; това дава 292 бойци, което е малко за важен граничен район. Допълнителният брой бойци вероятно идва от различните форми на военно опълчение.
В регистъра на Видинския санджак от 1454-1455 г. има интересни сведения и за социалния състав на спахиите: те са общо 45 души, повечето им категории са представени от 1 до 4 души. 13 души са слугите на султана, а 18 - на потомствените спахии. Деветте категории сред спахиите могат да се обобщят в две групи:
а) служещи - лица, възнаграждавани до получаване на тимар , със заплата (20 спахии);
б) потомци на тимариоти (25 души).
1/7 от видинското спахийство е потомствено, а 1/9 от него е от средите на служещите. Във Видинско спахиите, описани без всякакво качество, са 72%. Най-вероятно е те да са първо поколение тимариоти, произхождащи от дофеодалните воен-но-племенни формации. От регистъра се вижда, че голяма част от спахиите-християни имат нищожни доходи. Освен тях тук трябва да се добавят и двата тимара, обозначени като хасове, с приход от над 20 000 акчета, и хасът на санджакбея, който е с приход над 100 000 акчета.

от книгата "Видин Кратък исторически очерк"

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин