Изпрати стари снимки от Видин и областта

Видинско евангелие

История - Средновековие

Видинското евангелие е написано малко след Четвероевангелието на цар Иван Александър (т. нар. Лондонско четвероевангелие) във Видин по поръка на царица Ана - съпругата на Иван Срацимир, владетел на Видинското българско царство.Негов автор е Ромил Видински, който се е придържал към езиковите стандарти на Търновската школа - изписано е в търновски уставен шрифт. Известно е още и като Четвероевангелието на митрополит Данаил. Смята се, че - за разлика от това на Иван Александър - е богослужебна книга, главно защото е бедно на рисунки, а и в Четвероевангелието на Иван Александър е споменато, че то се чете, докато човек е "у дома".Видинското четвероевангелие е сред деветте ръкописа, добити от лорд Кързън по време на посещението му в манастира "Св. св. Петър и Павел" в Света гора в началото на 19 век (манастирът е гръцки, но притежава голяма сбирка от български ръкописи).

И БЪДИН Е ДАЛ НЕЩО НА СВЕТА
ВИДИНСКО ЕВАНГЕЛИЕ НА ЦАР ИВАН СРАЦИМИР
В многовековното си съществуване Видин е бил винаги в оживени политически, стопански и културни връзки с близки и далечни държави от поречието на великата река Дунав.
Въпреки спецификата на средновековната епоха с нейните "тъмни страни" /забавени темпове на развитие, нашествия и войни, примитивни комуникации и т.н./ величието на старопрестол-ния Бъдин , "заблестява" именно тогава. В десетилетията преди и по времена османското нашествие средновековната българска култура изживява забележителен подем. Като че ли нещастията, сполетявали българските земи, "отключват" силата на вдъхновения творчески гений.
Днес в Британския музей в Лондон се съхранява ценен ръкопис от средата 14 век, написан на груб пергамент, българска редакция, без начало и без край. Почеркът напомня на Бдинския сборник от 1360. Ръкописът се намира в личната сбирка на лорд Робърт Кързън, който в своя каталог е написал за него следното: Той е четвероевангелие, кварто на големина, облечено в синьо кадифе; ръкописът не е пълен. Заглавията на евангелията са направени с красиви и груби червени и жълти украшения. В края на книгата има 23 листа, върху които е написано съдържанието и една забележка с карминово мастило.
I Гудев П. " Български ръкописи в библиотеката на лорд За-ч.Сб.НУ.т.8,1892 Г., СТР. 166 / Тази приписка /„забележка"/ има доста интересно съдържание и показва величието и духовната мощ на тогавашната видинска аристокрация. Издавана е в оригинал и в превод от чуждестранни и наши издания. Съдържанието и гласи:
Слава на предвечното и / благо / начало, на събезначалното Слово и на Светия Дух, сиреч на безначалното и неразделно и съвечно божество на Света Троица. С изволе-нието и съдействието на Света Троица бе наченато това свето и божествено дело - книгата, изричана по гръцки "тетраевангелие"- с голям труд и внимание за силата на моята бедност, по времето, когато носеше на главата венеца на царството и държавата в ръка скиптъра благочестивият и велик цар Иван Александър заедно със своя син, младия цар Иван Срацимир, а църковния стълб управляваше патриархът господин Теодисий. Писано бе прочее това свето дело във великия и многолюден град Бдин, по повеля и желания на великия и всеосвещен митрополит господин Данаил. А аз, недостойният и груб, се боях да начена това дело в Христа, надвишаващо моите сили, но бидейки сродник на този свети митрополит, а още повече свикнал на послушание, не пожелах да непокорствувам. Поради това, моля ви вас, които четете и преписвате, не злослове-те, но по-скоро благославяйте, та и вие да се сподобите от оногова, който изпълнява молитвите на тези, които се молят, и благославя годините на праведниците.
/Куев К. " Съдбата на българската ръкописна книга през вековете, София, 1986 г, стр. 256, по проф.Ив. Дуйчев "Из старата българска книжнина",
София, 1944 г., стр. 169 - 170/.
От написаното става ясно, че ръкописът е създаден във Видин по поръчението на видинския митрополит Данаил, през царуването на цар Иван Александър и неговия син Иван Срацимир, когато търновски митрополит е бил Теодосий. Книжовникът, който го е написал твърди, че е роднина на митрополит Данаил, но е пропуснал да посочи годината на написването. Като изхожда от фвкта, че през 1348 г. Теодосий е вече патриарх, българският учен П. Гудев заключава, че щом в приписката се споменава цар Иван Александър като Търновски владетел и Теодосий като Търновски митрополит, това доказва, че ръкописът е писан преди Иван Срацимир да скъса с Търновската патриаршия и да се свърже в черковно отношение с Цариградската патриаршия.
В противен случай имената на цар Иван Александър и патриарх Теодосий не биха фигурирали в него. Изводът е, че ръкописът се е родил през 1348 г. До тази година цар Иван Срацимир е бил в добри отношения с баща си. След смъртта на цар Иван Александър през 1371 г. /втората половина на 14-и век-б.а./ цар Иван Срацимир скъсва с Търново и за да демонстрира пълната си независимост, поставя видинската църква в подчинение на Цариградската патриаршия.
Няма данни до кога ръкописът е стоял в родния Видин и при какви обстоятелства го е напуснал, както и къде е попаднал най-напред.
На вътрешната страна на първата корица на този уникален ръкопис има следната бележка: "Роберт Кързън го донесе от манастира "Каракала" на планината Атон, 1837." /Динеков П. "Старобългарски страници" Антология, София, 1966, стр. 358./
За съжаление, досега за този уникален документ е писано тьрде малко и непонятно е по-какви причини е оставал вън от полезрението на сериозните ни учени-историографи! Той обаче «' един безспорен документ за духовната мощ на древната българска столица - Бъдин.

от книгата "Градът на завоя" на Йоцо Йоцов

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин