Изпрати стари снимки от Видин и областта

Що казва д-ръ Жбанновъ за регламентираната проституция в град Видин

История - След освобождението

Видинския публичен дом
Сѫществува една божемъ медицинска дѣя-тслность у лѣкаритѣ, която, за да й се прѣдаде голѣмо значение, я наричатъ даже прѣдупрѣдителна или санитарна; тя е надзорътъ надъ проституцията. Този надзоръ трѣба да предпазва населението отъ разпространението на сифилиса и на другитѣ венерични болести. Той се състои въ това, че лекѣрите — прѣд-почително градскитѣ и военнитѣ — сѫ длъжни да прѣглеждатъ два пѫти прѣзъ седмицата сички проститутки, зарегестриранитѣ въ публични домове и частнитѣ, и болнитѣ отъ тѣхъ да изпращатъ въ болницитѣ на лѣчение. За непосветенитѣ, за незапознатитѣ съ сѫщината на работата, тази мѣрка може да се стори нa-пълно рационална: намѣрена е болната, отстранена е въ болницата, — потрѣбителитѣ сѫ избавени отъ зараза. Но дѣйствителностьта не е такава: цѣлиятъ надзоръ се явява въ сѫщность фикция и твърдѣ малко предпазва отъ заразяване. Но не е само това.
Този надзоръ служи за провокация къмъ развратъ и остава слѣдъ ссбе си маса нежелателни и врѣдни послѣдици за обществото, за женитѣ и за самитѣ лѣкари. Прѣди сичко съдържателкитѣ на публичнитѣ домове секога ще намѣрятъ възможность да укриятъ отъ прѣгледа часть отъ проституткитѣ, и то най-красивитѣ, слѣдователно, най-практикуващитѣ които ,най-рано се заразяватъ и най-вече заразяватъ другитѣ.. Послѣ, лѣкаритѣ прѣгледвачи иматъ обикновено много други задължения и за прѣгледитѣ на проституткитѣ получаватъ само извѣстно възнаграждение. За това тѣ твърде често съвсѣмъ не тъй строго се отнасятъ къмъ тѣзи прѣгледи и ги извръшватъ бѣгло, безъ сѣкакви необходими микроскопични и др. изслѣдвания.
Но да допуснемъ, че сички лѣкари изпълняватъ най-добросъвѣстно, lege irtis, своята обязаность, — могатъ ли тѣ да гарантиратъ, че прѣгледаната отъ тѣхъ жена е съвършено здрава? И, главно, че тя не може да заразява? Въ много случаи не. Жената намѣрена за съвършено здрава при най-щателенъ прѣгледъ, може да зарази другитѣ. А каква грамадна опастность прѣдставляватъ прости-туткитѣ прѣзъ днитѣ, когато не се извръшва прѣгледа, можемъ да си прѣдставимъ, като припомнимъ чудовищнитѣ цифри на посещенията: въ празничнитѣ дни, въ ефтенитѣ пе-тербурски заведения, на една жена се падать по 60 — 80 посетители! (М. И. Покровская „Борьба съ проституцiей"): Че прегледите сѫ недѣйствителни, ни доказва слѣдния при-мѣръ, приведенъ отъ знаменития френски ве нерологъ Фуриие: единъ лѣкарь, който още боледувалъ до брака, слѣдилъ твърде строго _да не зарази жена си, и се пакъ я заразилъ.

Ако единъ лѣкарь за свой интересъ не е могалъ да постигне цѣльта, то какъ можсмъ да искаме това отъ лѣкаритѣ прѣгледвачи? Дѣ остава предпазването? А пъкъ потрѣбителитѣ . като разчитатъ на значението на лѣкарскитѣ прѣгледи, не ограничаватъ, не сдържатъ желаннята си, не се прѣдпазват и... заразяват се.

Публиката особено се надпрѣварва въ днитѣ на прѣгледа: днесъ, казватъ, е безопасно... Не единъ пѫть менѣ се е случвало да чувамъ отъ посѣтители на болницата упрѣци като тоя по адресъ на лѣкаритѣ прегледвачи: ние сѣкога сме били предпазливи, ходили сме въ публичния домъ само въ днитѣ на прѣгледа, защо лѣкаритѣ тъй лошо прѣглеждатъ? Принудени сме били да успокояваме разядосанитѣ болни, като ги уверявахме, че колкото и добрѣ да гледа лѣкарьтъ се пакъ не би могалъ да -помогне на тази бѣда. Ако да не сѫществуваше тази фикция на прѣдпазване, много боязливи биха се съвсѣмъ отказали отъ посѣщението на публичните домове, или, като не се  надѣватъ на чуждо съдѣйствие, биха се сами по-сериозно загрижили за своята безопасность, ето, именно тази измама е подканата къмъ развратъ, а сѫщеврѣменно лишенъ и серио-зенъ поводъ за укоръ на лѣкари и медицина!..

Така че лѣкаритѣ грѣшатъ противъ науката и противъ чистотата на нравитѣ съ своято фиктивна гаранция и, освѣнъ това, поддържатъ лъжата, че зарадъ призрачната защита , на едни, могатъ да се извръшватъ постоянни на; силствени прѣгледи на други, които и безъ това сѫ парии въ нашето лъжливо общество. Тези прѣгледи, по думитѣ на вѣщитѣ хора по това дѣло, развращаватъ и унижаватъ проституткитѣ много повече, отколкото сношенията на тия послѣднитѣ съ много хора. Но не е само това. Регламентацията на проституцията, основана именно на лѣкарския прѣгледъ а безъ такъвъ прѣгледъ сѣка регламентация е излишна) — води къмъ маса злоупотрѣби — познати и непознати — и буквално къмъ бѣло робство въ видъ на залавяне жени, търговия съ жива стока, оскърбяване на невинни. Задграничното аболициоиистичсско дружество, което ратува за освобождение на бѣлиТЪ роБини — резултатъ на общественото неустройство - е разкрило маса невѣроятни факти и злоупотрѣби, въ които сѫ били заинтересувани и административни Власти и лѣкари.

Не му е мятото тук да привеждаме несвършната редица примѣри за долнята роля, която сѫ играли в това дѣло лекари и власти.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин