Изпрати стари снимки от Видин и областта

Семейни снимки на Мими-Матилда Петкова Пизанти

Стари снимки - Семейни снимки

пикник на роднини на Мими-Матилда Петкова
пикник на роднини на Мими-Матилда Петкова
Село Синаговци 1927г.
Тази снимка е направена по време на пикник от леля ми и чичо ми  със своите приятели в село Синаговци през 1927 г.. Най в ляво на задния ред е сестрата на баща ми, от дясната и страна  е нейният съпруг, отпред , вляво е съпругата на чичо ми, до нея е той, а останалите са техни приятели.  Не си спомням имената им.

Мими-Матилда Петкова семейство Буко и Сара Пизанти
Снимката е направена във Видин 30 ноември 1928 г.
Буко Пизанти и Сара Пизанти
Това е нашето семейство във Видин, снимано на 30 ноември 1928 г.
Преди да се родя, баща ми е живял с майка ми в село Градец, област Видин. Аз съм родена там. Имахме някои много добри приятели - Чичо Лозан и чичо Руско. Когато се приел Закона за защита на нацията, те ни несоха тикви, царевица, брашно и други неща. Евреите можели да отиват на пазар, но да пазаруват само със специални талони, наречени купони за храна и само в определени часове на деня.

Сестра ми Венета е родена на 6 август 1925 г. Завършва прогимназия. Била е шивачка. Лиза, другата ми сестра, е родена на 22 януари 1922 г. Завършва средното си образование в гимназията във Видин. Тя имаше полувисше образование и е фармацевт. И двете ми сестри говорили ладино. Лиза знаеше италиански.
Аз не ходих на детска градина, тъй като майка ми се грижеше за мен. Учих в българското светско училище. Харесваха ми две дисциплини: история и български език и литература, защото историята е свързана с моето потекло и аз просто обичам български стихотворения. Не съм пратена в еврейско училище, защото баща ми е бил атеист и аз вече бях започнала обучението си в българското начално училище в село Градец, където съм се родила.

Мими Матилда Петкова със сестрите си на Венета Алхалел и Лиза Пенева по време на Холокоста
Мими Матилда Петкова със сестрите си на Венета Алхалел и Лиза Пенева по време на Холокоста
Снимката е направена във Видин 1942г.
Мими Матилда Пизанти (първа от дясно)
Венета Алхалел. Родена през 1925г. във Видин, България
Тази снимка е направена през зимата на 1942 г. във Видин. Снимката е направена по време на Холокоста, когато не ни беше позволено да напуснем дома си и къщата ни била конфискувана. Живеехме в навеси, в непосредствена близост до къщата, които преди това са били кокоши къщи. Майка ми ги боядисала с вар. Шефът на полицията живеел в нашата къща. Казваше се Иван Звяра. От ляво на дясно: Венета Aлхалел, с бащино име Пизанти, след това Лиза Пенева, с бащино име Пизанти.
По това време баща ми беше във Видин в затвора като политически затворник.

снимка от гимназията на Мими-Матилда Петкова
Снимка от гимназията на Мими-Матилда Петкова
Снимката е направена във Видин 1946 г.
Мими Матилда Петкова-първа от ляво (на втори ред)
Тази снимка е направена, когато завършвам гимназия във Видин на 24 май 1946. Това е моята снимка от училище - 8 клас. Аз седя на втория ред от ляво на дясно. Когато се върнах от фронта през 1945 г., е имало специално постановление от Съвета на министрите, които ми позволиха да взема изпитите, с които трябваше да завършат средно образование.

Мими Матилда Петкова с войници
Мими Матилда Петкова с войници 1945Г.
Тази снимка е направена на 1 май 1945Г - падането на Берлин. Това е 43-ти полк на Дравски, в който съм служила.

Мими Матилда Петкова с еврейски войници
Мими Матилда Петкова с еврейски войници 1944 г. България
Тази снимка е направена на 10 септември 1944 г. Тук Ние сме войници. Всички жени. На снимката са евреи и са починали. Командващият офицер е Павел. От дясно на ляво са: Савчо Пилосов, Реджина Хаим, Ванче Алкалай и Шели Манихемова.

Мими Матилда Петкова и колеги войници, преди да замине за фронта
Мими Матилда Петкова и колеги войници, преди да замине за фронта Снимката е направена във Видин 1944 г.
Мими Матилда Пизанти - първата от ляво - първия ред
Нейната снимка е взета на 10 октомври 1944 г. във Видин. Леон Морено е с бяла риза и шапка, от дясно на него е Леон Самуилов, зад Леон Морено е д-р Коен, аз съм в по-долния ред от ляво. Другите са членове на компанията доброволец, организирана в отряд "Георги Бенковски".

семейството на Мими-Матилда Петкова с роднини
Семейството на Мими-Матилда Петкова с роднини
Снимката е направена във Видин 1929г.
Буко Пизанти (първи от дясно (седнал на стола)
Тази снимка е направена през януари 1929 във Видин. Това е семейството ни с братът и сестрата на баща ми. Жената, стояща от дясно е майка ми, Сара Пизанти, аз съм до нея, на коленете на баща ми Буко Пизанти. Сестрите ми седят по-долу: Лайза Пенева, е първата от дясно на ляво, до нея- Венета Алхалел. Зад баща ми е брат му Израел Пизанти със съпругата си Берта. Човекът, който седи вляво е чичо Йоаким Бартиш. Дъщеря му Ани седи в скута му. Жената, която стои вляво е съпругата му Сара, сестра на баща ми. По-късно те имат още една дъщеря. Когато снимката е направена, съм била на една годинка, а чичо ми е дошъл от София специално за рождения ми ден.
Моите родители се познавали от самото началото, защото били съседи. Те са облечени като другите. Майка ми ми каза, че нейният брат и купил евтини обувки на висок ток. Другите сестри носеха пантофки с токчета. Майка ми е била отгледана от брат си, който имал грижа и за другите братя и сестри. Обувките и били с връзки малко над глезена . След като ги нарязала от горе до долу с нож, ги зашили отново заедно. След това тя продължила да ги носи доста време.
Сестра ми Венета е родена на 6 август 1925 г. Завършва прогимназия. Тя е шивачка.

Леон и Сара Лиджи
Леон и Сара Лиджи -1947г.  - САЩ
Тази снимка е направена в Калифорния през 1947 година. Това е чичо ми Леон Лиджи , брат на майка ми заедно със съпругата си Сара. През целия си живот чувствал задължение към майка ми, тъй като тя израснала без баща и майка. Братята и сестрите и я обичал много.
Майка ми има двама братя и една сестра, които са имигрирали в САЩ през 1897/8г. Брат и Леон имал четирима синове близнаци Хаим и Норберт,Марко и Алберт. Има нещо интересно за нашето семейство - двамата близнаци взимат участие във Втората световна война, точно когато и аз участвам в нея. Единият от тях- Норберт умира като пилот без дори да се е срещнал с нас.

колеги войници на Буко Пизанти
Колеги войници на Буко Пизанти -1918г.
Тази снимка е направена на 31 юни 1918 г.Това са колеги войници на баща ми Буко Пизанти. Снимката е направена по време на задържането му на съдебния процес. Имали тази снимка с него ,те му я изпратили .Не познавам някои от хората на снимката.
През 1918 г. баща ми воюва като доброволец в Първата световна война. Имал медал за храброст, въпреки смъртната му присъда. Баща ми е бил доброволец в 6-та пехотна дивизия на Българската армия по време на Втората световна война .Осъден е на смърт за организиране на метеж. Присъда-N1009, издадена на 12 април 1918 г.

Сара Пизанти с братовчедка си Ребека и един приятел
Сара Пизанти с братовчедка си Ребека и един приятел
Снимката е направена във Видин  1919г.
Снимката е направена в Хр. Браснарев фото студио във Видин през 1919 година. Първата жена от дясно на ляво е майка ми Сара Пизанти, Лиджи по баща, преди да се омъжи. Снимана е с нейн братовчед Танти, леля Ребека и един приятел.

Сара и Буко Пизанти
Сара и Буко Пизанти


Леон Лиджи
Леон Лиджи : 1947г. -САЩ
Това е чичо ми Леон Лиджи, брат на майка ми, снимката е направена в Калифорния през 1947 година.

однини на майката на  Мими-Матилда Петкова в Калифорния
роднини на майката на Мими-Матилда Петкова в Калифорния
Лос Анджелис  1910
Тази снимка е направена в Лос Анджелис, Калифорния, през 1910. Това са някои от роднините ми от страна на майка ми, които са емигрирали в САЩ през 1897/8. Трудно ми е да призная кои са хората на снимката.

семейството на Леон Лиджи
семейството на Леон Лиджи Снимка: Лос Анджелис : 1927г.
Тази снимка е направена в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, през 1927 година. Това е семейството на Леон Лиджи, братът на майка ми.
Майка ми има двама братя и една сестра, които са имигрирали в САЩ през 1897/8г. Леон Лиджи имал четирима синове. В центъра са чичо ми и съпругата му. Встрани от тях са близнаците им Хаим (в ляво) и Норберт (в дясно). Те са били на 13 години тогава. Техните синове стоят: 16-годишният Марко (в ляво) и 18-годишният Албърт (в дясно).

семейство Лиджи в Чикаго
семейство Лиджи в Чикаго: 1890г.
Сали-първи от дясно (втори ред)
Тази снимка е направена в САЩ, в Чикаго, в края на 19 век. Това е снимка на членовете на семейството на Лиджи, който напуска. Майка ми има двама братя и една сестра, които имигрират в САЩ през 1897/8г.
Имам тази семейна снимка още от детството си. До преди да се омъжа, тя се поставяла от чекмеджета върху гърдите на майка ми. Тя не могла да се види с братята си, защото никога не са идвали в България. Първа от дясно на ляво, седнала, е Танти -леля, Сали, сестра на майка ми и нейния съпруг Ралф ,стои зад нея. Вторият човек, стоящ от дясно на ляво е чичо Леон Лиджи. Съпругата му Сара е пред него. По това време техните близнаци Хаим и Норберт все още не са родени.

Буко Пизанти с приятели
Буко Пизанти (седналият в дясно) с приятели. 

Това е баща ми Буко Пизанти във военна униформа през 1918 година

Това е баща ми Буко Пизанти във военна униформа през 1918 година. Той имаше тази снимка, за да я изпрати  на майка ми в едно писмо, в което казва, че все още служи в армията. Това писмо  е взето по пътя към  фронта.
Баща ми е роден на 20 декември 1897 г. във град Видин. Той беше много строг, но справедлив човек, винаги е държал на думата си. Той не е бил пълен атеист, защото е пазил tallit на дядо ми  като реликва, както и kippah. Когато е отишъл в синагогата, той е  сложил неговата tallit и kippah у дома. Рядко е ходил в синагогата.
През 1918 г. баща ми воюва като доброволец в Първата световна война. Имал е медал за храброст  ,въпреки смъртта му присъда. Баща ми е бил доброволец в 6-та пехотна дивизия на Българската армия по време на Първата световна война. Осъден е на смърт за организиране на метеж. Присъда- N1009, издадена на 12 април 1918 г.
Преди да се  ожени за майка ми през 1920 г. ,баща ми отишъл от Видин до София пеша и без пари,за да слуша  речта на Лев Троцки. Той е бил член на Комсомола. Спомням си баба ми ни разказваше , как му е сварила  три яйца за пътуването му.
И тъй като той се е страхувал, че ще скъса обувките си,  ги  свалил, хвърлил ги на рамото си и тръгнал бос. Когато стигнал до река Искър, си измива краката, обува си чорапи и обувки и тръгна към  останалите 10 км за София. По-късно хората там му купуват  билет за пътуването му към дома. Той е бил доста див.

Буко Пизанти като военнопленик през първата световна война срещу Англичаните
Буко Пизанти като военнопленик през Първата световна война срещу англичаните

Буко Пизанти с приятел
Буко Пизанти с приятел

Буко Пизанти с приятел
Буко Пизанти (седналият в дясно) с приятел. 1918

Леон Лиджи  и съпругата му Сара Лиджи в САЩ
Леон Лиджи и съпругата му Сара Лиджи в САЩ.  Това е чичо ми Леон Лиджи, един от братята на майка ми с жена си в по-ранните години след имиграцията в САЩ.

Сара и Буко Пизанти на Лазаровден
Сара и Буко Пизанти на Лазаровден

Сватбата на Сара и Буко Пизанти
Сватбата на Сара и Буко Пизанти 1920г

Сватбената снимка на Сара и Йоаким Бартиш
Сватбената снимка на Сара и Йоаким Бартиш.
Снимката е направена във Видин 1927г
Тази снимка е направена в град Видин на 22 май 1927 г. Това е сватбата на Сара Бартиш, по баща Пизанти, сестрата на баща ми и Йоаким Бартиш. Баба ми е работила в къщата на други хора. Семейството на баща ми беше много бедно,въпреки това, чичо ми Йоаким и леля ми са богати - с магазини и пари. Той е бил касапин. В началото майка ми не я искат. Тя каза на испански, че тя е "dizunda" - бедност. "Как може сестра на Буко Пизанти да стане наша снаха?" И все пак, чичо Йоаким се оженил за нея. Двамата се познават от дълго време, тъй като живеели в едни и същи имоти. Тя ни обичаше много, тъй като бяхме бедни,а те винаги са имали повече от нас. Спомням си, когато бях дете и когато ги посетихме, те имаха една стая за слуга, в която имаше висящи от тавана дървени пръчки, с колбаси и различни вкусни неща. Харесваше ми да седя там много и Сара винаги ми даваше нещо,което скривах в джоба на училищната си униформа. И всеки петък вечер, на Erev Sabbath, леля Сара и чичо Йоаким и братовчедите ми Ана и Мати идваха при нас с тава пълна с кюфтета. Майка ми палеше скарата на дървени въглища. Ароматът се разпространяваше из целия квартал и Диана крещеше: "Буко Пизанти ще те нахраня ..."

Фамилията на Яко Лиджи
Фамилията на Яко Лиджи
Снимката е направена през 1928
Първата от дясно е Сара Пизанти

Мими-Матилда Петкова-роднини в Париж
Мими-Матилда Петкова-роднини в Париж, Франция
Тази снимка е направена през 1930 г. в Париж. Това са някои роднини от страна на майка ми. За съжаление не мога да си спомня кои са точно.
Моите предци са дошли от Испания. Били наричани Бизанти, прогонени от кралицата, преминали през Италия. Предците ми са прекарали известно време в Толедо, известни като семейството Бизанти, минавайки през Пиза, те прекръстват себе си Пизанти. След това заминават за Турция. Някои от тях са останали в Одрин, а останалите в България. Бащата на моя прадядо се казва Дейвид. Не знам нищо друго за него. Неговият син Салтиел беше моят прадядо. Той умира като доброволец в боевете при връх Шипка. Дядо ми има трима синове. Един от тях- Юда, е бащата на Хаим Пизанти, който е бил известна личност в България - основател на комунистическата партия в област Видин и приятел на Димитър Благоев, основател на социалистическото движение в България. Той е женен за Султана, който заедно със съпругата на Димитър Благоев, Вела Благоева, е в ръководството на организацията на жените във Видин. През 1923 г. Хаим Пизанти, съпругата му и трите им деца емигрират в Русия. Там той е изпратен в Сибир, където е починал по време на репресиите. Неговата дъщеря, Рената се завръща в България. Тук тя се омъжва за известния икономист Жак Натан. Те също са имали три деца: Дими, Валери и Таня. В момента единственият наследник на семейство Пизанти е Таня Пауновска. Нейният син Владимир Пауновски е работил като редактор на еврейската организация "Шалом". Сега той е директор на музея в Софийската синагога.

Мими-Матилда Петкова -чичо Ралф, съпругата му Сали и дъщеря им
Чичо Ралф, съпругата му Сали и дъщеря им 1890г.
Ралф (първи от дясно)
Тази снимка е направена в Гордо студио НЛ в края на 19-ти век. Можете да видите Ралф, съпругата му Сали, с бащино име Лиджи - сестрата на майка ми и дъщеря им. Фамилното име на майка ми преди брака е Лиджи.

Мими-Матилда Петкова и съпругът и  Цветан Петков
Мими-Матилда Петкова и съпругът и Цветан Петков
Снимката е направена в София 19 ноември 1950г
Снимката е направена след сватбата ни.
Запознах се с моя съпруг в Бяла Слатина. Бяхме в едно и също ръководство на младежта UYW. След това двамата бяхме членове на една от бригадите в Перник. По-късно той отиде да учи за офицер в София а аз отидох да работя в министерството на земеделието в София, където се омъжих за него.

Съпругът ми е роден на 3 март 1927 в с. Добролево, община Враца. Майка му е дъщеря на свещеник. Представете си едно село, в което една майка има четири дъщери и само един син и снаха - евреин. През 1950 г. това звучеше така.-"Тя е уврейка, уврейка ..." - еврейска жена на местния диалект, а правилно на български е "еврейка" казвали селяните. Когато се роди синът ми и аз го кръстих Георги ...   

Мими-Матилда и Цветан Петков с внукът им  Огнян
Мими-Матилда и Цветан Петков с внукът им Огнян Снимката е направена през декември 1980 г. в София
Съпругът ми и аз с внукът ни Огнян на първородният ни син Георги. На снимката той е на шест месеца. 
Моят син Георги е роден на 27 септември 1956 г. Той е завършил Руската гимназия и има висше образование в областта на ядрената енергетика. Той е женен за Ира от Пловдив. Ира е родена на 24 октомври 1956 г. Тя е историк и работи в българския държавен архив. Техният син е първородният наследник на семейството - Огнян Георгиев, завършил френска гимназия и има диплома за висше образование по икономика на военната индустрия. В момента работи в телевизионен канал в Европа като редактор и репортер.

клуб на ветерани,  Мими-Матилда Петкова празнува своята 25-годишнина
Клуб на ветерани, Мими-Матилда Петкова празнува своята 25-годишнина
Снимката е направена в София. 1990г
Име: Мими Матилда Петкова-трета от ляво (първия ред)
Това е снимка от клуба на нашите ветерани и честване на mоята 25-годишнина.  От дясно на ляво са: Пенка Станчева, зад нея е Стефка Станкова, Христина Петкова, зад нея е Стефка Змиарова, аз съм до нея, след това Величка, Добрина, най- вляво е Пепа, дъщерята на деканът на клуба, който наскоро навърши 93 години. Момчето, което стои зад е внук на покойната Рамона.

луб на ветераните на Мими-Матилда Петкова, посещение в училище
Клуб на ветераните на Мими-Матилда Петкова, посещение в училище
Снимката е направена в София : 1980г.
Тази снимка е направена когато Клубът на ветераните ни е на посещение в едно училище. Аз съм втора от ляво на дясно в долния ред.

Мими Матилда Петкова и нейните колеги в енергопроект
Мими Матилда Петкова и нейните колеги в енергопроект
Снимката е направена на 1 юни 1982 г. в София
Мими-Матилда Петкова -втората от ляво (първи ред)
С моите колеги в Енергопроект организирахме прощално парти на наш колега-Матеев,повишен в друг отдел.
Имах много проблеми на работното си място,но името ми ме защити. На 10 ноември 1989 г. вече бях пенсионер. Пенсионирах се  през 1982 година. Преди това работих в "Енергопроект" (държавна фирма), като контролен специалист.Също така отговарях на партийни въпроси, партийният секретар ми беше шеф в отдел "политически затвор". Имах един колега, който ме заместваше, когато отсъствах.Неговите братя емигрирали в Бразилия през 1939 г.Така че на него не му е било позволено да напусне страната. През 1981 г. най-голямата му леля умира в Македония. Той искал да отида там, но не му било позволено. Отидох в персоналният отдел и ги попитах, кой отговаря за Eнергопроекта,казаха ми- "Държавна сигурност". След това установих кое е било отговорното лице. Попитах го:
"Защо Mицаков не може да отиде? Той е много полезен служител, има дъщеря и майка и Македония е близо. "
"Какво ще прави в Македония?
Той не може да отиде, другарю! "
- И какво мислите, че ще направи? "
"Той ще убеди братята си да се върнат ..."
"Как може да вярваш на това? Заминали са през 1939 г, вече имат семейства, работа, деца, внуци и т.н. ... "
" Не, той не може да отиде.
" Казах му: "Слушай, момче, тук е моята партия.  Ако Иван Мицаков не се върне, направи каквото поискаш с мен и моето семейство! "
И го пуснаха. Аз го предупредих: "Ако не се върне, ще убият дъщеря му!" Той се върнал, но на път за вкъщи радиатора на колата му се повредил и спрял в гората, за да го поправи. Когато най-накрая преминал границата,се спрял в първото село, за да ми се обади и каза: "Мими, аз съм в България, не се притеснявайте!

Мими Матилда Петкова с внуците си
Мими Матилда Петкова с внуците си
Снимката е направена в град София -2002г. когато моят внук Огнян Петков навършва 22г. От дясно на ляво: надвесеното момче над Огнян, което наскоро завърши висшето си образование по икономика на военната индустрия, сега работи за телевизия Европа, пише новините на три езика и ги чете. До него е Валери, вторият син на сина ми Георги. Той е доста див и непокорен. Аз съм до него и най-малкият ми внук Стефан Пенчев, син на дъщеря ми Татяна Пенчева, с бащино име Петкова, е до мен. Тук той е на дванадесет години.

Сватбата на Татяна и Веселин Пенчеви
Сватбата на Татяна Пенчева и Веселин Пенчев
Тази снимка е направена на сватбата на дъщеря ми Татяна Петкова и Веселин Пенчев на 20 юли 1989 г. В дясно е Росица, вляво е Татяна, притежаваща свидетелство за брак. Дъщеря ми е кръстена на известния герой на Пушкин "Евгений Онегин".
Моята дъщеря Татяна е родена на 27 октомври 1951г. Тя завършва гимназия със златен медал-присъдена за отлични студенти . След това се специализира в производството на дизайн и сега тя е доцент в Нов български университет, преподава "мода". Татяна и Веселин Пенчев, който е инженер лесовъд, имат един син, Стефан 
Моите деца знаят, че когато майката е евреин, децата също са евреи. Така,че с Татяна или Стефан, еврейският в нашето семейство ще свърши. Стефан отиде в неделното училище в "Шалом". У дома ние наблюдаваме Фруитас, Песах, Сукот и Йом Кипур.

златната сватба Мими-Матилда Петкова
Златната сватба Мими-Матилда Петкова
Тази снимка е направена в София на златната сватба на 19 януари 2000г. От дясно на ляво: зет ми Веселин Пенчев, дъщеря ми Татяна Пенчева, по баща Петкова, прегръща сина си Стефан. На задния ред в непосредствена близост до Татяна е синът ми Георги ,първородното ни дете. Пред него е съпругът ми Цветан Петков, зад него е Валери - вторият син на сина ми. Аз съм на първия ред, до мен е моята дъщеря Ира, а зад нас е Георги.

Мими Матилда Петкова в Харкан
Мими Матилда Петкова в Харкан
Тази снимка с мен е направена в Харкан, Унгария на 17 април 2002г.С наближаването на края на дните ни, ние жените ветерани отпразнувамехме 30-годишнината от създаването на клуба в София. Тръгнахме с автобус по пътя на Първата българска армия. Тук съм на единственото парче от българска земя в Унгария, където са починали повече от 7000 българи.

Мими Матилда Петкова паметник пред на гроба на войника, който почина в Хърватия
Мими Матилда Петкова (В центърa) пред паметника на гроба на войниците, който са починали в Хърватия
Тази снимка е направена на 17 април 2002г. по пътя ни до Унгария, по повод честването на 30-годишнината от създаването на клуба на ветераните от Втората световна война, когато минавахме през Хърватия. Това е паметник на гроба на войниците, загинали по време на войната. Аз съм в предната част, зад мен е Бека Захариева, Лили Бераха е права, до жената с бяла коса пред нея. Знакът на гроба гласи: "Поколения, сведете глава. Тук почиват костите на 1,027 български офицери и войници, загинали през 1945 г. по бойните полета на Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Те проливат кръвта си за България. Тяхната героичната смърт запазва достойнството на отечеството ни. В памет на достойните български войници от българското посолство в Хърватия - 1999 г. "

Виж още за Мими Пизанти

превод Милена Иванова

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин