Изпрати стари снимки от Видин и областта

Буковец

Общини - Села Видин

с.БУКОВЕЦ (Букофче)

Основано около 1454-1560г. Името идва от „бук” и „овец”.

През лятото на 1956 3. от възрастни жители нас. Буковец записах техни знания за историческото минало на селото. Рисувахме родословни дървета, правехме мислени разходки из землището, спирахме на всяка местност и синур, тръгвахме от настоящето назад към спомените за миналото и всичко ни водеше към едно - селото датира отпрeди 200 години. Този извод подкрепяше написаното в "Юбилеен сборник "Българско село", София, 1931 г., с. 469: "Основано преди 150 години от няколко семейства, дошли като работници на турски имоти." Малко смущение внушава следващото изречение: "Има развалини от стар манастир - "Свети Иван"; според предание унищожен от турците при заробване на България". В тази ситуация естествено възникват много въпроси. Един от тях: Ако селото датира от 150-200 години, а манастирът е унищожен "от турците при заробване на България", кой е съхранил тези знания цели 300 и повече години, за да се помнят от моите събеседници тогава?! Един от тях, заклет иманяр, с особена страст доказваше къде са укрити 7-9 или 11 товара злато на цар Шишман, за което само той знае от знаци и посоки къде се намира богатството. И ако това може да се припише на иманаярски легенди, той казва нещо интересно: "Където и да копнеш по нашите ниви, ще намериш знаци - тухли, монети..." Откритите по-късно извори показват, че село Буковец съществува със сигурност отпреди османското завоевание, щом в 1454/5 г. една част от "Село Букофче" с 11 домакинства е включена в тимара на диздара (комендант на крепостната охрана) на Видин на име Маджуни Караджа, а друга част от 3 домакинства и едно вдовишко осигурявали приход на диздара Ахмед на крепостта филурдин (дн. флорентин), който тимар преди това е бил притежание на друг турски собственик.
В 1560 г. вече намираме "село Букофче" в новите хасове на падишаха. В 1639г. 5 къщи са тимар на спахията Хасан, а през 1752 г. във връзка с укрепителни работи по крепостта във Видин жителите на "село Букофче" трябвало да осигурят държавна повинност 34 греди...
Във връзка с поземлени и стопански отношения името на Буковец срещаме в редица документи на турския съд във Видин. След село Градец, в землището на което през 1793 г. има регистрирани 8 турски чифлика, стои Буковец, където още в 1701 г. има регистрирани начални форми на възникване на чифлишки стопанства - воденици и пчелини, които в 1775 г. вече намираме като добре организирани и богати чифлици - един с лозе и градина, друг-стопански двор с пчелин и говедовъдна ферма, две воденици и пасбище от около 1500 дка покрай р.Видбол... Трудно е да се определи точният брой на чифлиците около Буковец, но е сигурно, че в началото на XIX в. теса 3. На територията на един от чифлиците през 1956 г. още стърчеше чифликчийската кула (наричани от местните хора Колата) и една воденица. Върхвходните врати на двете сгради имаше издялана шестолъчка. За мястото и значението на тези чифлици в икономическия живот на град Видин говори загрижеността на градските власти да поддържат добра комуникация с тях особено по време на пролетните разливи на Дунава, когато градът бил свързан с тях чрез т.нар. Дълги мостове.
Независимо от броя и размерите на чифлиците в и около Буковец, селото не е било чифлишко поселение, въпреки че някои от неговите жители са ра-ботели като ратаи или арендували чифлишки земи. В последното ни уверява един опис на десятъка от царевица през 1871 г. Описът съдържа имената на 72 стопани, от тях 21 не отчели производство на царевица, а всички останали платили данък върху добива на значителни количества. Под списъка с десятъците стоят подписите на описвача Ахмед, кмета на селото Петко Петров и чорбаджи Кръсто Йоно.
Непосредствено след Освобождението големият етнограф Димитър Маринов намира в Буковец 6 задруги (големи семейства). Трима от домовладелците на тия задруги намираме и в цитирания по-горе списък-Цеко Тачов, Камен Начков и Вълчо Мирчов (в турския опис: Цеко Тачо, Камен Начко и Вълчо Мирчо).
Преселници от Тетевенско са тримабратя от фамилията Начкови. Един от тях по-късно отива в с. Цар Шишманово, а втори - в Грамада. Името на рода в тия селища е запазено и до днес. Заедно с тях от Тетевенско идват Мирчовите,а от Сърбия-Унгурените и неизвестно откъде - филинташките, Нешковите и Лазаровите. Тези преселници отсядат в чифлика на турчина Абдула.
През 1880 г. в селото живеят 556 българи и 71 неизвестни, вероятно цигани.
Нинно ЗАЯКОВ вестник ВИДИН брой 16 1-3 март 2010
Село Буковец е едно от големите села в Община Видин. Разположено е на 12 км югозападно от град Видин, на 2 км от град Дунавци и на 5 км от местността Божурица (зоната за отдих е обособена в единствената високостеблена дъбова гора в Северозападна България). Манастир “Св. Йоан Рилски” - разположен на 3-4 км западно от селото, в завоя на десния бряг на реката. Славил се с хубавите си лозя, ливади и гори с изворната си вода. Знае се, че манастирът е построен от Иван Срацимир в края на 14 в. Изграден е по типа на дворцовите манастири в Търново. Под него се намират килии на отшелниците. Разрушен и ограбен от османските турци. През 19 в. местното население прави опит да възстанови обителта, но без успех.
Паметник на загиналите във войните - намира се в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов; има размери 4,5 м: открит на 08 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918. Формата е пирамида с надпис "Поклон пред вас, безсмъртни герои и славни синове, паднали при изпълнение на отечествения си дълг през войните 1912 и 1913 г. и 1915 до 1918 г." (Изредени са имената на загиналите) "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".
Голяма традиция на село Буковец е духовият окестър - хората го наричат „музиката“, „духовата музика“ или най-познат е с името „Буковската музика“, която всяка неделя изнася концерт по 1 час на площада в селото. Буковската музика свири на кръщанета, сватби и погребения. Хората от селото разказват, че с Буковската музика се раждат, женят и умират; тя е неразделима част от техния живот.
43° 35' 52" N, 22° 58' 14" E
Население: 786
Надм. височина: 60 m
Пощ. код: 3762
Тел. код: 09318
МПС код: ВН (Вд)
Кметство: - кмет Буковец Венцислав Кирилов (ГЕРБ)
БуковецБуковецБуковецБуковецБуковецБуковец БуковецБуковецБуковецБуковецБуковецБуковецБуковецБуковец

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин