Изпрати стари снимки от Видин и областта

Тополовец

Общини - Села Кула

С.Тополовец  (Горни Бошняк)

В района на с.Тополовец е разположен в изключително красива местност. На землищната граница със с.Дружба и разстояние около 3км. от с.Тополовец /достижимо с автомобил/ е разположена пещерата "Въркан" с дължина 807м. - трета по дължина в Кулско-Белослатинския физико-географски район.В района е било разположено римско селище известно като "Пецино кале" в близост до което се намира и много красив водопад

Водопад "Петров Церак" е малък водопад с пад на водата около 10 м. Намира се в землището на с. Тополовец, община Кула, област Видин, обявен е за защитена територия със заповед № 407 от 07.05.1982 г. До водопада се стига трудно понеже няма пътека и се намира в почти непроходимо дере. Отправна точка за да се стигне до него е с. Тополовец като най-добре е да питате местните жители. В близост до водопада се намират останките на старинната крепост наричана "Пецино Кале"

Характерна особеност за поречие Тополовец и Войнишка е, че сравнително най-гъсто залесени са средните им части, докато долното течение е безлесно. Постепенно, минавайки на изток от р. Видбол, картината се изменя. Билото на Западна Стара планина става по-високо, поради което буковите гори и нискостеблената растителност заемат по-големи и плътни пространства в планинските райони. Разпространението на храсталаците стига чак до брега на Дунава, като при поречията Видбол, Арчар и Скомля най-слабо залесени остават средните им течения. На изток от Скомля, откъдето започва разширението на Дунавската равнина, се забелязва едно прегрупиране на растителността предимно в горните и отчасти в средните течения на реките Лом, Цибър, Огоста и Скът.

Долини и корита на реките Река Тополовец води началото си под вр. Връшка чука (692 м) от с. Извор махала. Тук тя се образува от множество малки рекички, които са с чисто планински характер.
Специално на тези притоци водосборните области са изцяло залесени, и то главно с високостеблени широколистни гори. Оформената вече р. Тополовец по нататък протича през почти обезлесени места. Коритото е с много стръмен наклон и с доста стръмни басейнообразуващи склонове. Притоците в тази част на реката са с пороен характер. По коритото на реката се забелязват много смени на наклона и доста малки водопади. Този си планински характер реката запазва чак до м. „Хайдук-чешма", намираща се между селата Долен Бошнак и Градец.
Откъм с. Бойница водосборната област на реката се изпъстря с рядка растителност от широколистни гори (предимно дъб). Тази растителност става доста плътна към м. „Хайдук-чешма". като гората запазва характера си по отношение на естеството си. Коритото на реката е покрито с доста камъни (неголеми) и чакъл, пренесени тук от притоците с обезлесени водосборни области.Р. Тополовец приема два главни леви притока, които се събират пред с. Раброво под името р. Рабровска.
Единият от тях води началото си от възвишенията над с. Големаново. И той също се образува от множество рекички, характерът на които почти не се различава от този на р. Тополовец. Различие тук се явява само в залесеността. Деретата са с полузалесени водосборни области предимно букови и дъбови гори. По-надолу откъм с. Бойница водосборната област на реката е почти обезлесена и с много стръмни склонове. Наклонът на реката е сравнително стръмен. Коритото е засипано с доста камъни и чакъл. Разредена залесеност се забелязва в долното течение на реката в близост на сливането й с другия приток и непосредствено пред м. „Хайдук-чешма".Характерът на другия приток, водещ началото си от с. Шишенци е почти като на предишния както във физикогеографско отношение на водосборната област, така и по отношение на залесеността и др. особености.От местността „Хайдук-чешма" надолу по посока на с. Градец реката губи планинския си характер и навлиза в един напълно равнинен терен. Тук реката добива равнинен характер с много малък среден наклон, вследствие на което се е получила доста голяма извитост на реката (меандриране). Този си характер р. Тополовец запазва чак до вливането й в р. Дунав. Тя минава през селата Градец, Раяновци и гр. Видин.
В тази част на реката водите текат по-спокойно и коритото на реката е от обикновена почва, без да са налице скални породи или засипване на реката с чакъл и камъни.В долната част на реката е направена корекция в протежение на 1.5 км. За корекцията, която е проведена с помощта на диги, е използуван главният отводнителен събирателен канал. с дължина 14 км, който отводнява площ от около 9000 декара.Р. Тополовец при проливни дъждове приижда буйно и след вливането на р. Рабровска и поради ниските брегове и равния терен залива значителни обработваеми площи. В района на с.Тополовец е било разположено римско селище известно като "Пецино кале" в близост до което се намира и много красив водопад обявен за природна забележителност със Заповед №407/1982 г. с пад от височина над 6 метра разположен в изключително красива местност. На землищната граница със с.Дружба и разстояние около 3км. от с.Тополовец /достижимо с автомобил/ е разположена пещерата "Въркан" с дължина 807м. - трета по дължина в Кулско-Белослатинския физико-географски район.

Слеския събор се провежда на Петдесетница.
В селото освен български език, се ползва и влашки
43° 59' N, 22° 37' E
Население: 389
Надм. височина: 213 m
Пощ. код: 3828
Тел. код: 09335
МПС код: ВН (Вд)

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин