Изпрати стари снимки от Видин и областта

Кула

Общини - Села Кула

Обща информация и инфраструктура
Територия - 280 кв.км.
Брой населени места - 11
Брой жители - 6 169
Административен център - гр. Кула
Община Кула е разположена в Северозападна България, в най-западната част на Дунавската равнина, на 32 км от областния гр. Видин. В територията и влизат две морфоструктурни единици - Дунавската хълмиста равнина и Предбалкана. Релефът е хълмисто-равнинен и прорязан от речните долини на р. Тополовец и Чичилска. Средната надморска височина е 295 м. На запад община Кула граничи с Република Сърбия и Черна гора -12 км. държавна граница, на юг-югоизток следват хълмистите вериги на Предбалкана с височина от 300 - 500 м. Климатът е умерено-континентален, със студена зима и горещо лято. Почвите са черноземни в равнинната част, а в по-високите участъци - кафяви, подходящи за развитие на земеделие.
Икономика и бизнес
В гр. Кула работи смесено българо-холандско акционерно дружество "Кула Ринг" АД - производство на каучукови изделия, транспортни ленти, уплътнители, О-пръстени, семеринги, порести и плътни профили, тампони и др. за външния и вътрешния пазар; С. П. И. ЕООД - за производство на каучукови ходила. Представител на традиционно присъстващото на територията на общината шевно производство е предприятие "Кей Фешън", осигуряващо продукция главно за външни пазари /Германия/. В хранително-вкусовата сфера работят частните фирми: ЕТ"Делян" - производство на хляб и закуски; ЕТ"Сюнгер" - производство на тестени изделия; ЕТ"Роса" - производство на хляб и закуски; ЕТ "Метериза" - производство на месо и месни поизведения. Почвено-климатичните и релефни условия са благоприятни за развитие на селското стопанство. Отглеждат се предимно царевица, пшеница, овес, ечемик и слънчоглед. През последните години се очертава тенденция към намаляване на селскостопанското производство заради непрекъснатата миграция и обезлюдяване на региона. Обработваемата земя е раздробена. Поради ниските изкупни цени на животинската продукция значително е намалял и броят на отглежданите животни в общината. Развитието на модерно селско стопанство и основните отрасли растениевъдство и животновъдство чрез възможностите за инвестиционно подпомагане на земеделските производители по програма "САПАРД" и ДФ "Земеделие" е стратегическа цел за общината. Приоритет е проучването на възможности за отглеждане на трайни насаждения - овощни дървета, лозя, малини, етерично-маслодайни култури и др. Кулският район е с традиции в млекопроизводството и млекопреработването и в тази насока се търсят възможности за стимулиране на малките и средни фермерски стопанства и възстановяване на млекоцентралата в гр. Кула за производство на екологично чисти продукти.
Стратегически проекти и възможности за чуждестранни инвестиции
Общината използва всички възможности за участие и разработване на проекти по програми на Европейския съюз /предприсъединителни инструменти и общностни програми/. Вече има спечелени проекти по програма "Красива България"; както и за реконструкция на улици в града. Общината кандидатства с проектно предложение и по проект "Развитие на българският екотуризъм" и "Насърчаване на младежката заетост". Предстои проучване на възможностите за осъществяване на трансгранично сътрудничество /културно, икономическо, туризъм/ с Република Сърбия и Черна гора. Благоприятната природна среда, наличието на близки изкуствени водни басейни и културно-исторически паметници, природни забележителности и възможности за развитие на земеделските отрасли, са условия за оформянето на региона като екотуристическа дестинация и съвременен селскостопански производителен район.
Стратегически цели за развитие на община Кула са: Икономически растеж /развитие на селско стопанство, лека промишленост, локален туризъм и подпомагане на малкия и среден бизнес/. Снижаване ръста на безработица /стабилизиране на заетостта и разкриване на нови работни места, подпомагане на уязвимите социални групи/. Стабилизиране на социалните и икономически процеси в общината и подобряване качеството на околната среда.
Природни забележителности и паметници на културата
В околностите на гр. Кула / 21 км./ като неофициална туристическа база функционира манастирът "Св. Троица"XIIв., разположен близо до с. Раковица. Има фиксиран туристически маршрут, водещ от манастира до върховете Бабин нос и Черноглав. На територията на общината се намира защитеният природен обект Връшка чука с площ 67.6 ха., който е ареал на уникални растителни видове - Български ерантис, Томасиниев минзухар, Розов божур и други. Предвижда се включване на обекта в екомаршрут с обхват част от Кулска община и другите съседни общини.

В центъра на града се намират руините на късно античната Римска крепост Кастра Мартис IIв., дала името на града. В съседство с развалините е уредена музейна сбирка с експонати, открити при разкопките /глинени съдове, мраморни колони, предмети на бита, оръжия, монети и други/.
От 1920-те всяко лято през август се провежда Кулският панаир.
В града се провежда състезание по Мотокрос което всяка година събира много публика.
19 август — Ден на града. Обявен с решение на Общинския съвет през 1919 г.

Родени в Кула.
Стоян Брънчев (1860-1940), лесовъд, академик.
Найден Войнов (1895-1982), шахматист.
Александър Поплилов (1916-2001), художник.
Йордан Вълчев (1924-1998), писател.
Димитър Попов (р. 1927), юрист и политик.
Михаил Миков (р. 1960), политик.

Други.
Панайот Хитов, градоначалник на Кула през 1881 г.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин