Изпрати стари снимки от Видин и областта

Герго Гергов: Видинските фирми се нуждаят от коректно отношение на местното управление

Новини - Политически новини

Герго Гергов: Видинските фирми се нуждаят от коректно отношение на местното управление
Видинските фирми се нуждаят от коректно отношение на местното управление


Това е мнението на Герго Гергов, кандидат за кмет на Видин, издигнат от БСП. С него разговаряме за проблемите, пред които са изправени големите работодатели в региона, както и за възможностите на местната власт да подкрепя и създава по-добри условия за развитието на бизнеса в общината.
- Г-н Гергов, Вие сте избраникът на левицата за кандидат- кмет на Видин. Млад човек сте, но вече с утвърдени личностни и професионални позиции в нашия град, а и в съседните области. Тук е минало детството Ви и въпреки че сте имали възможността да развиете своята кариера в столицата или в чужбина, сте избрали да живеете в старопрестолния ни град.
- Роден съм във Видин през 1978 г. и имах прекрасно детство тук. Завърших основното си образование в ОУ „Отец Паисий”, а в ПМГ „Екзарх Антим I“ бях приет в профилирана паралелка (биология и химия) с интензивно изучаване на английски език, която завърших през 1996 г. След това, като всички млади хора, поех своя път извън Видин. В продължение на една година служих в Школата за запасни офицери в Плевен, като завършената от мен специалност там е „химик-разузнавач“ и съм лейтенант-офицер от резерва на Българската армия. В Мусачево бях командир на взвод за защита на София от ядрена и химическа атака, като в това число и промишлени аварии. Започнах следването си в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. През 2000 година заминах на студентска бригада в Англия.
- Какво научихте там, в онзи доста по-различен свят?
- Много неща. Започнах от най-ниското стъпало (не ми е непозната и тежката полска работа). Минах през превозването на селскостопанска продукция и скоро влязох във фабриката, вече на позиция control services. Или служител, който се грижи за качеството на продукцията, договаря доставките с магазините и спомага за спедицията на произведеното по начин, отговарящ на поставени за целта изисквания. Така че за престоя ми в Англия мога да кажа, че там се научих на труд, видях един друг модел на живот по правилата на едно развито демократично общество. Върнах се, за да завърша висшето си образование – имам диплома за бакалавър (специалност „Агробизнес“) и съм магистър по „Бизнес администрация“.
- Как започнахте с банковото дело?
- Кариерата си започнах в Търговска лига „Национален аптечен център“ – София през 2001 г., като търговец на лекарства, дилър. Изпратиха ме в Ямбол, където бе открит голям център за търговия на едро и дребно, и реализацията ми там бе успешна. След това се върнах в родния си град, защото където и да живее човек, няма по-хубаво от дома му и от края, в който е израснал. Имах тази възможност, работейки в „Търговска лига” – Видин. Продължих работата си в „Уникредит Булбанк” от 2002 до 2011 г. Минах през почти всички възможни длъжности, като от 2004 г. се заех с управлението на корпоративния бизнес – клиенти с над 5 милиона лева оборот. Печалбата за банката, която аз реализирах, започна от порядъка на 300 000 лв. и приключи на 1 600 000 лв. (говоря за годишна печалба), което за региона е позиция №1.
- Това означава, че са добре управлявани парите на банката, защото нашият край не е сред богатите в България?
- Точно така, това е матрицата на бизнеса в целия регион. Говорим за най-мощните фирми, които са и най-големите работодатели. Тези дружества са управлявани от най-иновативните и прагматични мениджъри. Твърдя го, защото нашият край винаги е бил в криза и пазарът тук е по-ограничен. В моменти, когато дори с 20% до 30% ежегодно се качваха приходите от продажбите на национално ниво, нашият район отново беше ощетен като нетен обем от реализацията им. Нещата винаги са били несъизмерими - било то със София, Варна, Бургас или др.
- Видин не се слави с добри условия за развитие на бизнес и фирмите не са подпомагани, за да реализират своята дейност в една по-достъпна среда.
- Голяма част от фирмите тук винаги са били принудени гъвкаво да управляват бизнеса си, така че да оцеляват при недобри условия. Ще дам за пример високите води на Дунав, които наводниха пътя при Арчар и моите клиенти бяха принудени да изкарват складовете си с продукция извън границите на Видин, защото в същото време Е-79 беше в ремонт. Тези хора бяха изправени пред необходимостта да търсят високопроходими машини, за да могат да спасят бизнеса си. Това са част от трудностите, през които преминават тези фирми, които са, забележете, най-големите работодатели в региона. Това е основната притегателна сила, която държи все още онази част от хората в трудоспособна възраст, които не са заминали да работят в големите градове или в чужбина.
- Колко такива фирми има в региона?
- Портфейлът, който съм управлявал, е от 65 фирми, като във Видин по-големите са само десетина. И за съжаление тези фирми не срещат необходимото разбиране и подпомагане от страна на институциите. На тях се гледа по-скоро като на донори, като на основни икономически фактори за града ни, отколкото като на партньори. Ще дам за пример Химията. Тези, бих казал, рицари (защото е доста смело да приватизираш толкова тежко капитализирано дружество и да се опиташ да го развиеш, да го събудиш, да създадеш работни места) срещат едно неразбиране от страна на общината към тях и незачитане (от чисто човешка гледна точка) на това, което те правят. Защото е факт, че поне 500 семейства тук живеят благодарение на тях. И ако това предприятие не съществуваше, то тези хора щяха отдавна да са напуснали Видин.
- Но и това пред- приятие съществува благодарение на тру- да на тези 500 човека, нали?
- Разбира се, безспорно е така. Няма дружество, което да може да се развива и да просперира без работна ръка. Но предприемачите се нуждаят и от коректното отношение на общината. Ще дам за пример Южна промишлена зона. Всеки, който се е опитал да влезе там, знае какво е състоянието й. Има проблеми с комуникациите - и складовете, и производствените помещения не са защитени от високите води на Дунав. Налагаше се хората да влагат сами средства и усилия, за да изпомпват водата и да изнасят на ръце стоката си оттам, когато реката създаде проблем. Никой тогава не им оказа съдействие. И досега нищо не се на- прави, нищо не се подобри в тази насока - нито помпените станции, нито канализацията. Не се полагат грижи за тези съоръжения.
- До Западна промишлена зона пък изобщо няма път.
- Да, а там работят четиринадесет предприемачи - патриоти. Наричам ги така, защото са в условия на тотална изолация, нямат никаква комуникация. А в Западна промишлена зона е и една от най-големите фирми за производство на ядки, говорим за мултинационална компания, до производствените и складови помещения на която наистина няма път - надлезът все се строи. Бяха намерени средства за разрешаването на този проблем, но не се стигна до съгласие с Общината, защото управляващите имаха свои виждания за фирмата, която да изпълнява един такъв проект. Заради частни интереси хората в Западна промишлена зона работят и днес при тези условия. Ако Общината бе съумяла да проведе процедурата, това щеше да даде възможност на 14 фирми да получат онова, което е жизнено необходимо за тяхното съществуване. Така зимата се налагаше с верижна техника да изваждат тежките камиони оттам, които буквално затъваха по черния път, който е основна артерия за транспортиране. Има и други места със сериозни проблеми във Видин. Има неща, които сегашното управление добре познава – определени частни интереси са успели буквално да затворят, оставяйки без път, работещи фирми, купувайки имотите пред тях. Не мога да коментирам дали подобни продажби са станали, защото от Общината не е имало кой да види, или са се случили умишлено, за да може Общината да бъде осъдена. Но факт е, че работещи фирми, които хранят видински семейства, биват поставяни да работят в условия на недобри практики от страна на местната власт. Това не може да се случва повече.
- Има ли формула за преодоляването на тези проблеми?
- Всяка нова власт винаги би могла да даде решение, въпреки подписаните до този момент договори. Важното е те да бъдат ревизирани и ако има възможност да бъдат приведени и подредени в правилната и точната юридическа форма, така че да се даде свобода, на всички, които искат да работят, да имат нормални условия за това. Мисля, че не е невъзможно с един по-генерален поглед на експертния капацитет на общината, да се решават подобни проблеми, така че всички страни да бъдат удовлетворени. Когато има категорични нарушения, те трябва да бъдат отстранени.
в.НИЕ 25-31 юли 2011г. брой 57 

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин