Изпрати стари снимки от Видин и областта

Първан Савов Яньов

История - Поборници от Видинския край

Според едни извори, е роден в с. Вършец в 1804 г. (1), а според други в 1813 г. (2). Баща му се казвал Сава Яньов, а майка му - Раца. Оженва се за Парашкева от с. Мокреш, Ломско, (3) и се преселва да живее там. През 1853 г. им се ражда син, когото кръщават Танас (Атанас) (4).

През бунтовната 1876 г. Първан Савов се озовава в сръбския град Кладово и се записва доброволец в четата на войводата Панайот Хитов (5). В списъка на тая чета той е записан под N 220 (6).

На 6 юни четата на Панайот Хитов под командата на помощник-войводата дядо Жельо Христов, стар хайдушки войвода от Ямболско, тръгва към границата. Маршрутът на четата е: Кладово - Бърза паланка - Неготин. В сръбското с. Салаш войводата Панайот Хитов посреща доброволците и продължават марша към Зайчар, пеейки: "Не щеме ний богатства, Не щеме ний пари...".

На 11 юни четата пристига в гр. Зайчар, където бива настанена на лагер в гората Кралевице. На 17 юни българските доброволчески чети полагат клетва за вярност на крал Милан и поробеното си отечество. На следващия ден 18 юни Сърбия обявява война на Турция и всички български чети на войводите П. Хитов, Филип Тотю, Иван Петков Въртопчанина, Ильо Марков и Симо Соколов, обединени в един отряд под командата на руския майор Николай А. Киреев, се отправят към Кадъбоазкия проход (между сръбското село Корито и българското с. Салаш, Белоградчишко).

Тук българските доброволци за пръв път влизат в бой с турците на 21 юни и получават бойното си кръщение. Четата на Хитов дава 25 убити и 13 ранени. Посрещнат от многобройна редовна турска войска и башибозуци, без артилерийска подкрепа, отрядът на майор Киреев е принуден да отстъпи в Сърбия, не е в състояние да изпълни задачата си: да навлезе в Турция и да предизвика въстание в тила на дивизията на Осман паша, завладяла в първия ден на войната с. Велики извор, Зайчарско. След боевете при Кадъбоазкия проход българските доброволчески чети биват изтеглени по заповед на генерал М. Г. Черняев, командуващ сръбската Моравска армия на връх Бабина глава, Тук той назначава войводата на четата Панайот Хитов за главен войвода на доброволците и нарежда да навлязат в Турция по направление към гр. Чипровци. Четите се отправят натам, завладяват селата: Чипровци, Железна, манастира "Св. Иван" и водят успешни боеве с турците. Неподкрепени от сръбската армия, доброволците от четите на Хитов и Ф. Тотю са принудени отново да се върнат на сръбска територия (7). С това завършва първия етап от участието на българските доброволци в Сръбско-турската война в 1876 г. По решение на БРЦК за по-ефективното участие на българските доброволци във войната доброволческите чети биват разформировани и от тях е формирана т.нар. руско-българска доброволческа бригада на генерал Черняев, поставена под командата на руския полко-вник-доброволец Николай Медведовски. Първан Савов заедно със своите другари от четата се включва в състава на тази нова формация и в нейните редове взема участие в сраженията при Креват - Гредетин на 16 септември с.г. После в боя при Шликовец в състава на трети доброволчески батальон на майор Чиляев, където е ранен в ребрата (8). С това се прекратява по-нататъшното му участие във войната. По същата причина той не взема участие и в Освободителната руско-турска война 1877/1878 г.

За участието си в Сръбско-турската война в 1876 г. в четата на войводата Панайот Хитов той получава от войводата следното:

СВИДЕТЕЛСТВО

Дава се настоящето свидетелство на Първан Савов от с. Мокреш, Ломско окръжие, в уверение, че гореспоменатият Първан Савов действително е бил в моята чета в Сръбско-турската война 1876, като беше прикомандирован под командата на полковника Медведовски в баталиона на майор Чиляев и беше ранен в реброто в битката при Шликовец. За уверение на което се подписвам и подпечатвам, гр. Русе, 18 април 1884 г. Войвода П. Хитов Печат П.Х.

ДолуподписаниЙ уверявам, че споменатий в настоящето свидетелство поборник Първан Савов от с. Мокреш, действително е бил с мене в четата на Панайот Хитов и заедно сме действували.

9.IX.1897 с. Сърбеница Удостоверявам Христо Генов /Заверка/ Сърбенишкото селско общинско управление удостоверява, че горният подпис действително е на Христо Генов от с. Сърбеница Кмет /п/ Д. Ангелов

Писар /п/ И. Кръстев Долуподписани удостоверявам, че споменатий в настоящето свидетелство поборник Първан Савов от с. Мокреш действително е бил с мене в четата на Панайот Хитов и сме действували заедно. 19 декември 1897 г. Удостоверявам Трифон Първанов

с. Вършец/Заверка/. Вършецкото селско общинско управление, удостоверява, че горният подпис е действително на Трифон Първанов от с. Вършец 19 декември 1897 Кмет /п/ Петров

Писар /п/ Не се чете Долуподписаний удостоверявам, че споменатий в настоящето свидетелство поборник Първан Савов от с. Мокреш действително е бил с мене в четата на Панайот Хитов и сме действували заедно в Сръбско-турска-та война през 1876 г.

гр. Берковица, 30.XII.1897 г. За удостоверение подписвам се /п/ Ангел Иванов /Заверка:/

Подписаният Берковски мирови съдия удостоверявам, че подписа на тази страница на Ангел Иванов Кулин, се подписа саморъчно пред мен в канцеларията на Берковското мирово съдилище от личнопознатия ми Ангел Иванов Кулин, живеещ в гр. Берковица.

гр. Берковица, 30 декември 1897 г. Мирови съдия /п/ Не се чете (9)'\ След Освобождението бившият поборник Първан Савов живее в с. Мокреш със семейството си. През 1885 г. той подава молба за получаване на поборническа пенсия, но не била удовлетворена (10).

В 1901 г. отново пише заявление, в което между другото пише: . Аз съм человек стар и немощен, не съм способен за никаква физическа работа, а материалната ми подръжка е пенсията, без нея ще трябва да подлагам ръка за подаяние." (11).

Особено ценни сведения за него и за семейството му съдържа удостоверение N 133 от 13 февруари 1897 г. на Мокрешкото селско общинско управление, което си позволявам да цитирам изцяло: УДОСТОВЕРЕНИЕ

Мокрешкото селско общинско управление дава настоящето на Първан Савов, жител на с. Мокреш, в удостоверение на това, че семейното му положение се състои от същия Първан Савов на 84 г., син Танас Първанов на 44г снаха Игната Танасова на 39 г.; внучета: Първан на 14г Димитър на 12 г., Йосиф на 11 г., Генади на 5, Никола на 7 г., Владимир на 3 г. и внучка - Николина на 1 г., а материалното му положение се състои от движими имоти: пет овци, една кола волска, два коня, две крави, две телци, един плуг с колесар, една свиня и разни дребни неща; недвижими имоти: една къща връхземна от суров кирпич, покрити със слама с две отделения, една одая и един оджак и зимник под един покрив, двор с пространство 7300 кв.м., оценени според емлячните регистри за 214 лева, един гръстеник от един декар и един-два ара - за 13 лева, седем ниви от 73 декара I 7 ара - за 814 лева, две ливади - 10 декара и 5 ара за 116 лева, една бахча от 7 ара за 7 лева, годишен доход от които е слаб и не може нито една част от нуждите на семейството да задоволява. В една реч Общинското управление може да каже, че той се намира в доста жално положение.

Общински кмет /п/ П. Дамянов

Писар /п/ Не се чете" (12).

Пролялият кръвта си за свободата на родината поборник доживява до дълбока старост. В смъртния му акт N 43 от 18 март 1918 г. е записано, че е починал на 114г. (13),

БЕЛЕЖКИ
1 ИБ КМ БИ А пд 1870, л 77,
2 Пак там, л.4,
3 Пак там.
4 Пак там, л.27.
5 Стойчев, Ив. Кр. Материали за дейността ма Панайот Хиmов През IH76 4.1 Сърбия. С„ 1939, с.ЗЗ. бАбаджиев, В. Г Спомени за въстанията. Лом, 1923, €.41
7 Стойчев, Ив, Кр. Цит. съч., е. 83.
8 ИБ КМ БИ А пд / 970, л. 28.
9 Пак там, а. 29.
10 Пак там. л.23.
11 Пак там, л.
12 Пак там, л.27, 13Пак там. л.4.

Генади Вълчев - Поборници от Видинския край

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин