Изпрати стари снимки от Видин и областта

Видинската гора се намира в Румъния и Гърция

Новини - От автора

Видинската гора се намира в Румъния и Гърция Видинската гора се намира в Румъния и Гърция Два джугана с дърва
Горите от област Видин са в Румъния, Гърция и тн.. Обществена тайна е незаконният дърводобив и дъросекачите или по просто казано дърварите от дървената мафия. Тези дървари се възползват от мекия закон за дърводобива и минават като ураган от 5-та степен в горите.

Нали се досещате, че тези трапери не могат да безчинстват в гората без покровителството на някой от "горните етажи" като шефа на горското, депутат, кмет и тн. Има и самосиндикални. Аз познавам един дървар хващан е над 10 пъти и 10-те пъти му е конфискувано превозното средство (Лада нива, лада 7-ца, уазки, пикапи, и джипове) и 10-те пъти има актове и пак продължава да сече.
Плаща се на горския по 5 лв за кубик и влизаш с резачката и започваш масовата сеч без да си обезпокояван от никой, а също ти се осигурява и отцепка.
Някой кулски дървари се хвалят, че вече са почнали да секат в оттатък границата в Сърбия ... Не ви се вярва а ?
Отидете в град Кула и питайте за дървената мафия и кой дървар какъв гръб от някой "големец" и ще повярвате.
А ще повярвате ли на изобретателността на дърварите като видите резачка за дърва с маркуч имитиращ ауспух влизащ в туба с вода и по този начин се заглушава звука иначе раздиращ из цялата гора и така се чува само от 20-на метра а не от километри.
Преди няколко дни по БТВ излъчиха репортаж от протеста срещу масовата сеч в село Бранковци. Хората държат свещи и икони в памет на гората и нейното спасение от гореспоменатите дървари. Влизат в гората и секат наред без значение чия собственост е имота.
Държавното горско стопанство ако е с вързани ръце то тогава за какво съществува освен да взима по 5лв на кубик и да слага някакви измислени маркери и как така се маркират от частни горски инспектори. Пак се стига до въпроса за какво са държавните тогава ?
От маркировката на частните горски се получава, че има незаконна сеч, а не незаконна дървесина и ако не се хванат на местопрестъплението няма виновен по думите на Веселка Борисова, директор на ДГС – Видин. А Веселка казва, че дали са изсечени 230 кубика или 1000 нямало значение ... е да за такива всичко е статистика, но за изнемощелите пенсионери дето имат гора на документ, а на практика имат голф игрище  за тях има значение.
Председателят на ловната дружина е подал сигнал на 112 за незаконна сеч в село Бранковци и е глобен с 2000 лв. за фалшив сигнал ....
Горите във област Видин забележете се охраняват от 3 патрула с 3 автомобила с ограничено гориво .... това е по-голяма пародия и от черният петък във Mall Vidin.
Аз съм обиколил доста из горите във областта и съм се натъквал на много сечища дори и на такива места дето е трудно да ходиш пеша, а какво остава да режеш дърва.
В Белоградчишко може да се видят коне със самари и на тях дървени трупи. Все едно сме 18 век.
Горите в село Стакевци бяха нападнати от Берковски цигани и режеха всичко наред.
В Биосферния резерват в Чупрене също има сечища, а уж в резерват не можеш да счупиш клон.
В Медовница вече няма гора и местното циганско население напада горите около село Гара Орешец и околните села.
В село Салаш видях 3 сечища а колко не съм видял ?
В село Макреш след няколко години ще си спомнят гората само по снимки и не само в Макреш а в цялата област.
В Балканските ни села е пълно с камиони-дърварки. Зилове, газки, виетамнки, джугани, праги и разни самоделки между трактор с двигател от комбайн с гуми от ифа с няколко ремаркета. Сценаристите на Трансформърс изглеждат като първокурсници сравнение с нашата изобретателно-инженерна мисъл от местните университети. И тази гора заминава основно за Гърция и тамошните византийци ни купуват гората на безценица.
1 кубик нацепени дърва (реално 1/3 от кубика) върви около 65лв. а метровките на 45, 50лв. В Гърция цифрите са приблизително но в евро. В Румъния цените са в евро и малко по-надолу от гръцките.
Отидете пред кат и погледнете на дясно, онези храсти, дето ще видите са останките от парк Майски лес а до него е Ловният парк. Преди години е имало гъста и прохладна гора а сега има храсти облагородяващи комарите, змиите и тн. Гората в Майски лес е пречиствала въздуха от Химкомбината и Теца, не знам колко е успявала, но е било по-добре с гора от колкото без.
Отидете в парк Божурица и вижте каква масова сеч кипи.
Същото важи и за местността Липака. Там също става за голф игрище.
В  село Вълчек общинските асфалтови пътища се разрушават от камионите-дърварки и общината им обещали, че ще им доставят натрошени камъни за оправяне на пътищата... Какъв прогрес само.
Хора за доброволни отряди за гасене на пожари не се намират, но за рязане и продаване се намират даже има излишък.
А помните ли гъсеницата гъботворка която нападна горите и съсипа десетки хиляди декари? С тази гъсеница не можаха да се преборят а ще се борят с дървената мафия ... смях без гащи. Все нямало пари за пръскане е все някога ще има, но няма да има какво да пръскат.
След напастта от гъсеницата горите в областта бяха сполетени от масово обледяване или заледяване. Валеж на дъжд и заледяване и от тежестта на леда клоните се чупят, а и се изкореняват самите дървета.
Най-много съсипана гора има  около Белоградчик и Чупрене. На 10 15 дървета едно е здраво и познайте какво стана в горските масиви. Всички се спуснаха да режат падналите дървета и да ги складират за следващата зима. Както се казва дар божи. Дърва без пари. Естествено покрай падналите дървета се режат и здравите, но нали уж не е вярно...
Веднага от община Белоградчик обявиха, че ще режат всичко, защото било съсипано. Вместо да се оставят за да избият клони от останалите като паметници дървета те ще ги изрежат и тях. Питам аз като изрежете цялата гора с какво ще залесите като нямате 1 лев в общинската каса ? Трябва да се засади с фиданки, а не със слънчогледови семки. Най-лесно е да режете останките а залесяването да му мислят следващите поколения и управници.
Преди 2 дни зам. министъра на МЗХ доц. Георги Костов и констатира, че 5000 хектара били засегнати от обледеняването в Северозапдна България.
Добре, че е този човек да ни каже за горите иначе ние не знаехме и обледяването стана преди 2 месеца, а не преди 2 дни, какво прави до сега.
Същият човек казва, че тази паднала маса е ресурс и трябва да се събере. Щяла да изсъхне през лятото и ще стане пожароопасна, като че ли лятото ще валят въглени и фасове и само тук клонките и листата съхнат след като паднат на земята и били причинители за болести в гората.... в коя гора бе господин доценте, тая дето не съществува вече ли ? или оная дето е изсечена.  Май си дошъл да огледаш, какво има за събиране, а не за реална помощ от правителството и министерството.  Така и така сме си пропаднали можем си и без гора.
Зам. Министъра също заключи, че условията за събирането на падналите дървета и клони е изключително тежко. Сиромашките дървари. Живи да ги оплачеш ще трябва да хвърлят костюмите от балната си вечер и да облекат дочените дрехи и да се оцапат с тази тежка и изключително трудна задача. Също така нямало пътища за разчистването, а като имало регулярна сеч имало пътища и всичко било 6+.
Работата била изключително опасна, а себестойността на получената дървесина ще бъде ниска, защото разходите по добива ще бъдат големи”, уточни зам.министъра. Е добре де някой накарал ли ви е насила да събирате тия дървета и клони, че още не е започнала работата, а направи веднага сметката, че всичко ще е на загуба. Само не разбрах какви разходи ще са големи ? До сега дърварите да карат камионите си на вода от реката ? Или се намеква на някакво изписване на гориво и увеличаване х10 разходите и прибиране на разликата в джоба. Пак старите схеми на нов глас.
Залесяване щяло да има евентуално след 3 години и ако се отделят 15 милиона или около 15 милиона може и 20 зависи кое правителство ще е на власт и кой схемаджия ще прибере парите.
Правителството ще спре износа на дървен материал за цели 3 месеца в страница които не са членки на ЕС. Аз не съм чул да изнасяме дърва за република Конго и Южни Сейшелски острови, а изнасяме за членките на ЕС Румъния и Гърция.  Все едно няма да има масова сеч до април, след април и тн.
Падналите дървета ще се приберат в близки фирми до министрите и ще се прави хартия. Правете хартия за да може Пеевски да има за вестници.
Защо не се раздадат на социално слабите в област Видин, а те не са малко.
Най-евтино излиза да се отопляваш на дърва вместо на ток и твърди горива. В Северозападна България сме известни с бедността и мизерията и е логично повечето хора да се отопляват на дърва поради икономически причини. Дървата все повече ще се търсят, тъй като цената на електроенергията ще поскъпне от лятото и до колкото прочетох в интернет ще е с 20%. Дали ще дадеш 130 лв за два кубика дърва на месец или 300 лв сметка за ток от фалшиви китайски климатици дето само духат, замръзват и се размразяват по 45 минути е повече от логично. Област Видин не е газифицирана и няма голям избор за отопление.
За поредна година ще сме с един от най-замърсения въздух в страната - зимата от печките, а лятото от теца.

Изсичаме си горите и ги изнасяме за съседните държави. Изнасяме метала за Македония и тн. След години ще ни останат само скалите, но ще ги натрошим и тях и ще ги продадем и ще станем като Сахара и Анадола, а виновните за това ще са в някоя "бяла" държава заедно с децата им, които отдавна са избягали от държавата управлявана от родителите им в парламента.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин