Изпрати стари снимки от Видин и областта

Стефан Тотев Михов

История - Кметове на Видин

Стефан Тотев МиховСТЕФАН ТОТЕВ МИХОВ /1882 – 1945 г./ е роден на 3 март 1882 г. в Габрово. Кмет на Видин от 25 юли 1938 г. до 17 септември 1942 г. Осигурява заем за довършването на водоснабдяването на града. По това време населението на Видин е 15 672 българи, 804 цигани, 992 евреи, 1079 турци, 167 арменци – всичко 18 714 души в 4875 домакинства, настанени в 3 144 сгради. Недъгави и неспособни за работа – 461, недостиг на сгради за отделно живеене на домакинства – 1 731, признати за бедни – 2 213, непризнати за бедни – 2 662.
Със суми, събрани от собственици на недвижими имоти, павира някои улици в града. Отрежда се място за строеж на сграда за девическа гимназия. По време на неговото кметуване театърът става общински и за издръжката му се гласуват 200 000 лв. През март 1942 г. е катастрофалното наводнение във Видин. Градът и населението понасят огромни загуба. Стефан Тотев действа енергично и осигурява безвъзмездна финансово помощ от държавата в размер на 50 млн. лева.
На 30 септември 1942 г. е назначен за околийски управител и подава оставка.
След девети септември е осъден от “Народния” съд /едно от обвиненията срещу него е бездействие по време на наводнението през 1942 г./ на смърт и присъдата е изпълнена на 2З февруари 1945 г.
КМЕТЪТ - ВОЙН СТЕФАН ТОТЕВ МИХОВ
Безкрайно е жестока участта ти, кмете!
Буреносните облаци над Европа значително се сгъстяват, когато нацистката партия в Германия взема властта през 1933 г. Още един диктатор -отявлен хищник на "Стария континент" - Адолф Хитлер е с претенции за световно господство. Срещу себе си той има един не по-малко осенен от манията за величие параноик- съветския диктатор Джугашвили / Сталин/ и неговия огромен СССР Почти цяла Европа е в краката на "пречупения кръст", включително и гордата Франция, която е прегазена за девет дни... Събитията се развиват с главоломна бързина и само след година, двамата хищници ще разкъсат Полша, поделяйки я по "братски"...! Усложнените международни отношения дават отражение и във функционирането на местната власт - във всяка страна от континента като цяло и във всеки град и село поотделно. Засилват се идеологическите, политическите, класовите и съсловни противоборства във всички сектори на държавния механизъм и в България. Кметът на Видин, европейският възпитаник д-р Бърни Бончев, предусеща приближаващата опасност от военен сблъсък в световен мащаб и неизбежните във вътрешен план политически усложнения. Използвайки за повод острите критики към него от политическите сили, че държи на служба в Общината чиновници, които са достигнали вече пенсионна възраст, пък и самият той е вече на 61 години, подава оставката си на 25 юли 1938 г. Оставката му е приета и в същия ден е избран за кмет дисциплинираният и родолюбив офицер Стефан Тотев Михов . /Държавен архив - Видин, ф.17 К, оп. 1, а.е. 76, Протокол № 11/25 .VII. 1938 г/ Стефан Михов е роден в Габрово на 3. III. 1882 г. в чиновническо семейство.
След завършването на средното си образование постъпва във военното училище в София. Във войската израства като истински кадрови офицер, достигайки до чин подполковник. Възпитан в здравите родолюбиви традиции на българската армия, той полага клетва за беззаветна служба на Отечеството в деполитизираните въоръжени сили на страната. И изпълнява дълга си достойно до последния си ден... През времето на комунистическия бунт /1923 г/, наречен от комунистическата историография "антифашистко въстание" /след като в България фашизъм никога не е имало - б.а./, Стефан Михов участва, като офицер много активно за потушаването на метежа. /Държ.архив - Видин, ф.20 К,оп.2 , а.е. 14, лист 4/ След това преминава на работа в МВР /1925 г/ като полицейски инспектор. Тук дейността му по защитата на конституционния строй в страната е много успешна. На следващата година се премества да живее във Видин, откъдето е съпругата му.
В местното полицейско управление организира солидна разузнавателна мрежа и поставя на отчет всички опасни за властта лица, занимаващи се с антидържавна дейност. Освен това, създал добри връзки с тайната полиция в Сърбия и гр. Зайчар, което му дало възможност да осъществи залавянето на известни ръководни комунистически функционери от политическата емиграция в Югославия. Борил се е безкомпромисно срещу зловредното проникване на комунистически елементи в органите на полицията, не от идеологически, а от българофилски позиции, защото е считал за голямо престъпление предаването на националните идеали, заради някакви безперспективни и съмнителни идеологически концепции. По-късно, това няма да му бъде простено, за да разбере, колко безкрайно е жестока участта на българолюбците! Използвайки личните си приятелски връзки, още от военното училище, с министър-председателя Кимон Георгиев, Михов му пише лично писмо за шантажите на комунисти и земеделци във Видинско и опитите им да създадат организирана престъпност Както и за стремежите на последните да злепоставят тези, които се борят срещу престъпната им дейност-в случая Михов. Ето какво пише Стефан Михов на министър-председателя в това писмо: ..
Аз като полицейски инспектор, които трябва да държи в ръцете си цялата престъпност в окръга, както и връзките между околиите, също организирам разузнавателна мрежа. И по този начин събраните сведения се проверяват, тъй да се каже от разни източници опасните за нас лица и уясняват обстановката... От тези срещи се узна, че емигранти родом от с. Гърци /дн. Градец - б.а./, Видинско ще нападнат купското шосе между 22 и 24 километър. Лично аз казах на секретаря на околийското управление, който заместваше околийския началник да организира охраната, а пък аз ...ще взема специални за случая мерки, независимо от тяхната охрана.. .Граничните власти имаха от своя страна хора, чрез които събираха сведения и макар че бяха посветени от мене, конкретно за работата ми по залавяне на Георги Янчев /главния организатор - б. а./ както и на тримата емигранти от Гърци - разбойници.. упражнявали давление върху моя куриер, да се откаже да работи за мене, а да работи с тях... С поздрав: /п/ Стефан Тотев запасен подполковник! /Държ. архив - Видин, ф.20 К.,оп. 2, а.е. 14, лист 1-6/
Както се вижда от това писмо, срещу разрушителите на държавните институции, комунисти-конспиратори и криминални престъпници, както и срещу политическите емигранти в съседна Сърбия, стои един разузнавач от висока класа, който не може да бъде подкупен или компрометиран от слугите на Коминтерна. С писмо № 1848 /13.11.1937 г.; вече като околийски управител на Видинска околия, във връзка с предстоящите избори, Стефан Михов уведомява собственика ка печатницата във Видин Васил Божинов, "...да представи в околийското управление за предварителен преглед всички дадени за отпечатване писма, позиви, хвърчащи листове, лозунги и бюлетини". /Държ. архив - Видин, ф.20 К, оп, 2, а.е. 14, лист 4/
С присъщата на истински патриот убеденост и с дисциплината на висш офицер, правоохранител и гражданин Стефан Митов при встъпването си на кметската длъжност заявява: Налага ми се дълг, като новоприел длъжността кмет да направя пред почитаемия съвет една декларация, че съм с желанието да служа безкористно и да бъда полезен на гражданството... Вярвам, че работата, която ми предстои е тежка, още по тежка е задачата да мога да предвидя всичко за повдигане на благосъстоянието на града, да се получи благодарността на гражданите... /Държ. архив - Видин, ф.20 К, оп, 2, а.е. 76, лист 82 /.
В своята дейност като кмет, Михов е точен, изпълнителен, безкомпромисен и обективен - добродетели присъщи на цялата генерация истински български офицери, възпитавани в духа на възрожденците и в безпределна обич към Родината. Думите на един от най-авторитетните общински съветници, адвокатът Атанас Минков, отразяват най-точно мнението на видинската общественост към новоизбрания кмет: Най напред ще изкажа благодарност, за дето избора на кмет се падна на Вас. Като зная вашата служба като войник и общественик, която служба сте изпълнявали с без-користие, убедени сме, че сегашната Ви служба, колкото и сложна, толкова и полезна ще изпълнявате също така /Държ. архив - Видин, Протокол № 11/ 25. VII. 1938 г./ Наистина, почти с военна самодисциплина, кметът Михов, енергично и последователно поставя в пълен ред общинските проблеми с похвална експедитивност като : Организира образцово провеждане на традиционния Видински панаир-осигуряване квартири за гостите от цялата стра-та, осигуряване 30 % намаление за пристигащите за панаира по БДЖ и речния флот. Свободно преминаване на границата за гости от Зайчар, Неготин и Калафат и селищата от крайдунавския регион. Осигурява държавен заем за довършване водопровода на града, в размер на 5 милиона лева. Разпорежда да се постави паметник на Г.С.Раковски в градската градина, пред театър "Вида", където е и сега.
Заедно с народния представител Михаил Михайлов и юристите Стефан Станев, д-р Асен Цанов и Кръстьо Ножаров са приети от министър-председателя Кимон Георгиев /негов личен приятел - б.а./, за осигуряване средства за построяване на съдебна палата. /Такава беше построена на днешната ул. "Цар Александър" срещу старата електроцентрала и разрушена през 70-те години на миналия век - б.а./ Урежда с премиера Кимон Георгиев въпроса за отписването на Видин от списъка на земеделските градове.
• Разширява културните връзки между Видинския регион и крайдунавските градове в Сърбия - посещение на студенти и професори от дунавския град Смедерево. Осигурява през 1940 г. павирането на първите улици в града. Обезпечава 2 мил. лв. за издръжката на градския театър, който от 1 януари 1939 г е станал общински. Организира построяване на скривалища за населението - за газова защита и въздушни удари, с оглед приближаването на голямата война. Най-голямото нещастие за града, както и за кмета Стефан Михов, е катастрофалното наводнение, сполетяло Видин на 4. III.1942 г. Големите студове през целия месец януари са сковали река Дунав с дебел лед. Огромните ледени блокове се натрупват малко по-надолу от днешния Месокомбинат и образуват нещо като масивна ледена преграда на гигантски язовир. Опитите на военните сапьори да взривят леденея бараж не дават резултати. Бомбардирането на ледената преграда със самолети от въздуха също е безуспешно. Кметът Стефан Михов е издействал екстремно 50 млн. лв. за борба с наводнението и е направил всичко което е възможно, но голямото бедствие не бе предотвратено. Целият град, с изключение на най-високите части в квартал "Калето" бяха залети, като в зависимост от релефа, водата беше от 30 сантиметра до 2.40 м., в по-ниските части на града. Въпреки голямото нещастие, не беше допуснато да загине нито един гражданин на Видин през кошмарните дни на наводнението. След преодоляване на последствията от този истински потоп, на 31 септември 1942 г. Стефан Михов е "...назначен за околийски управител". /Държ. архив - Видин, ф.350 К,оп. 1, а.е. 35, лист 64 - гръб/
На 9.1Х.1944г новите управляващи - комунистите, арестуват незабавно бившия кмет и околийски управител Стефан Михов. Те не са забравили неговата дейност като офицер и инспектор в полицията, когато в рамките на Закона и Конституцията той е защитавал държавата, потушавайки комунистическите метежи или е арестувал заговорниците и терористите, "световните бойци" на Коминтерна. Нямайки никакво правно основание да търсят отговорност за действията му на държавен служител, които са били напълно в рамките на Закона, т. нар. "народен съд" го обвинява, че той е главният виновник за катастрофалното наводнение на Видин през 1942 г. След наводнението през 1942 г. в България се смениха 3-4 правителства, но нито едно не обвини Стефан Михов за наводнението, сполетяло града, защото той не е имал никаква вина и защото е направил всичко възможно за неговата предотвратяване. Някога Камен Зидаров беше написал драмата "Царска милост," в която коронованата особа Фердинанд, "височайшо милостиво" разрешава разстреляния по негова заповед офицер, да бъде предаден на близките му, за да го погребат като истински християнин. Новите властници от "най-хуманното общество", не притежаваха дори и частица от "милостта" на Кобурга, причинил националните катастрофи... Те осъдиха на смърт чрез обесване достойния българин и бивш кмет на Видин - Стефан Михов и захвърлиха тленните му останки в безименен гроб, както направиха това с още 30 хил. невинни българи, отнесени от ледения вихър на "революцията"... Безкрайно е жестока действителността, кмете !
Генади ВЪЛЧЕВ
ВИДИНСКИ КМЕТОВЕ

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин