Изпрати стари снимки от Видин и областта

Методи Гузелски

История - Кметове на Видин

МЕТОДИ ПЕТРОВ ГУЗЕЛСКИМЕТОДИ ПЕТРОВ ГУЗЕЛСКИ /1886 – 1955 г./ е роден на 16 октомври 1886 г. във Видин. Кмет на града само два месеца през 1931 г. На 1 август 1950 г., с още 89 семейства от Видин и Видинска околия, е изселен от органите на Държавна сигурност в град Кубрат, Русенска област. Там престоява 4 години и се завръща в родния си град.
Умира в него на 19 септември 1955 г.
КРАТКОТРАЙНОТО КМЕТУВАНЕ НА МЕТОДИ ГУЗЕЛСКИ
Няма изход от анархията в кметството!
Една от най известните и уважавани фамилии във Видин беше тази на Петър Гергов Гузелски. Изкушавам се да разкажа с няколко думи историята на родоначалника на тази фамилия, защото той е типичен пример за съзидателната мощ на свободолюбивия и трудолюбив български дух. За да няма съмнение в проявен субективизъм и пристрастие към личността на Петър Гузелски, ще цитираме дословно "Търговско-индустриален справочник" /с характерния за онова време правопис - б. а./, публикувал биографични данни за него, по повод кончината ти 'Петър Гузелски е роден през 1835 г. в с. Гузелия, Видинско., .през 1847- 1849 год. е слугувал и сее учил в манастири "Св. Петър", а после отишъл в Романия, гдето се условил за слуга при един чокой. Той в непродължително време спестил малко пари и се повърнал в селото си и съгласил баща си да отворят касапски дюкян във Видин.
През 1859 год. се оженил/за видинчанката Анастасия Петрова - 6. а./, но пак на скоро бил принуден да стане на ново слуга и да спести пари за нова самостоятелност. А като трудолюбив и заможен човек той не можал да избегне от турските преследвания в 76-77 г., но пак със своите трудове е успел да запази и спести един почтен капитал, в имоти, житарство, вълна рство, кожухарство, касаплък, предприемачество, добитък и др. до горната дата. Характерно е да кажем за човеколюбивата и хуманна черта на Пет. Гузелски, никога не е апатирал от общински, държавни и др. обществени дейности, за което е награден с гражд. Ордени IV и V ст., както и нар. представител през 1894-1895 г. След другите заслуги покойния Гузелски е имал силното желание да услужи на града си, като го окраси с по-добри къщи, хотели, дюкяни, воденици и др. за да намират нуждающите ползи и прибежище, като не забрави да завещае; на церкв. "Се. Димитрий" 2000 лв. и 50000 тухли. В с. Гърци и зн. 1000 лв. и за памятник на Сръбско - Българската война - Бдинския полк 5000 ле. и др.! /Даалиев Д. Хр. Илюстрован Търговско - индустриален сборник ", София, 1905 г., стр. 36 /.
Проследявайки трудния жизнен път на този доблестен видински гражданин, тръгнал от слуга и станал най-богатия човек в града, логично изниква въпросът: Колко от днешните новобога-таши, милионери, милиардери и олигарси са натрупали капиталите си чрез труд и по честен начин? Кой от тях е започнал от нулата, без пукнат грош в джоба и създал благополучие не само за себе си и своя род, но и за своя град! Наследниците на Петър Гузелски продължават градивната и съзидателна стопанска, хуманна и обществено-политическа дейност на своя родител. Неговият син Методи, доразвива бизнес делата на своя баща и уголемява още повече богатството на фамилията. През 30-те години на миналия век той се включва и в политическия живот, като член на градското ръководство на либералната Стамболова партия, в която е членувал и баща му Избран е за общински съветник през 1924 г, а след като е натрупал достатъчно житейски и политически опит, 45 годишният Методи Гу-зелски е избран за кмет на Видин на 8 август 1931 г. При избора му, от всички присъствуващи 15 общински съветници, той получава 11 гласа, а за помощник кмет е избран Александър Филипов. Още на първото заседание след избора обаче, се разгарят остри дебати, които предопределят краткотрайното'съществуване на новото градско управление. Кметът Гузелски произнася кратка встъпителна реч от няколко думи, като казва: Господа общински съветници! Искрено Ви благодаря за вниманието и доверието което ми дадохте и което ще се старая да оправдая, както пред Вас, така и пред почитаемото видинско гражданство. По въпросите за нуждите на града ще поговорим в следующото заседание.
С тия неколко думи закривам заседанието, като повторно изказвам благодарността си към Вас. След това, той дава думата на представителите от опозицията, която чрез общинския съветник Георги Станев, от името на Радикалната партия прочита протестна декларация за следните нарушения, както и за неспазване обявения дневен ред на заседанието: Протестира срещу непопълването на постоянното присъствие в общината и ненавременното избиране на кмет, тъй като Законът не позволява нито ден общината да е без градоначалник. Не признава всички направени разходи от общината след оставката на предишния кмет, тъй като разходните документи може да се подписват само от легитимен кмет.
Протестира против некоректното поведение на съветниците национал - либерали, които не спазват коалиционните си задължения, а на дело ръководят с партията "Демократически сговор", което е против интересите на Общината и гражданите. Протестира против новото постоянно присъствие на Общинския съвет, което не се подкрепя от гражданите и не може да проведе нужните реформи. Протестира против безотговорността на досегашното постоянно присъствие, което не защитава интересите на земеделците - производители, срещу недобросъвестните търговци прекупвачи и липса на контрол при продажбата на зърнените храни. Поради непрекъснатите структурни промени в постоянното присъствие на Общинския съвет, кметът Методи Гузелски не е успял да състави навреме бюджета на общината за новия отчетен период. Този факт се използва от опозицията /която също има вина в случая/и на 2 октомври 1931 г. радикал - демократът д-р Асен Цанов подлага на остра критика кмета и неговото ръководство. Критикува го за несвоевременния бюджет и за големите щети, произлезли от това, за извършените злоупотреби с търговията на зърнените храни, за неопределяне и неконтролиране на цените на месото и животните, които във Видин са два пъти по-високи, отколкото в София, за това, че възмутени ".. .жени са изпотрошили прозорците на един почтен търговец, общински съветник и при това запасен офицер, има издевателства на заинтересовани" /Държ. Архив - Видин, ф. 17 К, оп. 1,а.е. 65, лист 137/.
За всички обвинения, продиктувани преди всичко от партизански подбуди, кметът не е виновен. Методи Гузелски съзнава това и спокойно отговаря, че е градоначалник от два месеца, че бюджетът е готов за приемане на трето четене и че е разпоредил за строг контрол по всички отправени обвинения. Заявява, че няма нито едно оплакване, било от граждани, било от организации, по горните упреци на опозицията. На редовното заседание, проведено на 30. X. 1931 г, Методи Гузелски подава своята оставка и напуска кметския стол. Така, острите партизански противоречия и вътрешни борби, довели до бързото освобождаване на кметската длъжност от един безусловно преуспяващ стопански деец, който имал доброто намерение с богатия си бизнес опит да преодолее големия финансов дефицит на общината и да осигури по-добри условия за живот на видинските граждани. След "народната победа" на 9. IX. 1944 г. Методи Гузелски е репресиран от комунистическата власт, заради едно, единствено "прегрешение", че произхожда от богато семейство, че целият му род са били предприемчиви, работливи, честни и почтени хора, създали значително богатство, но не са симпатизирали на комунистическата идеология. А това са "престъпления", които ниско-челите управляващи каскетлии не прощават никому. Заедно с повече от 80 фамилии, през м. март 1950 г, родът на Гузелски е изселен от Видин в селата на Русенски окръг Прекарал четири години в едно с нищо неоправдано заточение, през 1954 година Методи Гузелски се завръща със семейството си отново във Видин. Само няколко месеца по-късно, на 19.IХ.1955 г, той умира в собствения си дом...
ВИДИНСКИ КМЕТОВЕ
Генади ВЪЛЧЕВ

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин