Изпрати стари снимки от Видин и областта

Лазар Филков - учител, общественик и една от най-колоритните личности на Видин

История - Граждани

Скоблевата гимназия във Видин
Видинските граждани от най-старите поколения и най-вече учениците му често си спомнят за неговите своеобразни педагогически подходи. Не е минал учебен час, в който Лазар Филков да не подхвърли находчиви, остроумни, шеговито-закачливи примери от страниците на ботаниката, зоологията и анатомията. Всички, които са преживели ония неповторими мигове, когато Лазар Филков преподаваше своите уроци или слушаха неговите сказки от читалищната трибуна на някогашния Народен университет при читалище "Цвят", са запомнили за цял живот много от неговите живи примери, свързани с, както се казва, "живия живот" и то конкретно с примери от Видин и Видинско...*

И всичко това той така неповторимо разказваше, сякаш чете откъси от творбите на Михалаки Георгиев, Алеко Константинов, Бранислав Нушич, Чудомир или Светослав Минков...

Спомням си, че на един урок и то първият от учебника по ботаника, а това беше урокът за тиквата, той написа на таблата заглавието ТИКВА. После разчленено, с неговия своеобразен тембър продиктува ТИ-КВА и каза на български: "Ядете я изпечена в готварските печки, а може да се консумира и сварена, посипана малко със захар. От тиква става и хубава баница, наречена тиквеник. Записахте ли заглавието на плана на урока? Повтарям, ти-ква. Отварям скоба под заглавието, пиша на латински Cucurbita реро (Кукурбита пепо). Вие какво учите? -Отговорихме задружно "френски". - Добре, латинският е мъртъв език; но на него всички лекари пишат рецептите, адвокатите казват понякога и някоя латинска пословица и който смята да учи за доктор или адвокат, да учи овреме латински език"

После набързо-набързо г-н Филков ни разказа, че тиквата е пренесена в Европа от Мексико. Каза ни как да се сади напролет, да се изкопае ямка, да поставят семки от тиква, ако е останало, защото много от децата обичат да ядат тиквено семе, после редовно да се плевят, да се поливат, да се оставят по два врежа, да се наторяват и пак посочи още няколко примера с най-добрите тикви - белите за ядене от човека и тези за прасетата и домашните животни, припомни ни и за изложбата на видинския панаир, където сме видели тикви гиганти. И преди да приключи с преподаването на урока, той отново застана до черната дъска, показа заглавието на урока и попита "Разбрахте ли?"

После направи един цялостен панорамен поглед към всички ни и добави: "На латински - "Кукурбита пепо" и като ви гледам, всичките ми мязате на Кукурбита пепо, т.е. на български ви окачествявам като тик-ви..."

Изведнъж всички ухилено, гръмогласно се изсмяхме, а той добродушно, засмян до уши, каза: "Следващия час ще говорим за доматите, за патладжаните, за зеления, червения и синия патладжан."

Удари звънецът и настана весело оживление... Учителят мигом въдвори реда с думите "Тишина, ученици!", после, оглеждайки целия клас, усмихвайки се, каза: "Като ви гледам, си припомних народната мъдрост "Хубави сте на глед, като тикви на плет!...

За Лазар Филков в този стил се разказват десетки весели спомени от неговите ученици, които се предават от поколение на поколение. Така беше някога във Видинската мъжка гимназия, за девическата не зная как е било, защото бяхме разделени.

Но нека сега да очертаем с няколко щрихи профилния и по-детайлния образ на учителя, общественика и журналиста Лазар Филков. Той по произхождение е преселник от Македония. Прокуден от родния си край, той и семейството му се установяват във Видин. Учи тук, след това следва в Швейцария, после учителства във Видинската гимназия. Запален поклонник на музиката, той е един от първите членове на дружество "Китара" и от архивните документи се установява, че при проверка на певческите му данни той и още неколцина не са приети в певческия хор, но се утвърждава като редовен участник в концертите, вечеринките и музикално-литературните представления в театър "Вида" и често пъти е конферансие и декламатор на редица стихотворения и най-много на "Орел, рак и щука" от Стоян Михайловски и "Лудият" от Петьофи. Участвал е също и в театралните представления на благотворителното театрално дружество "Вида", македонското дружество "Гоце Делчев" и т.н. Той е един от най-дългогодишните членове на настоятелството на читалище "Цвят", активен член и на туристическото дружество "Бонония", организатор е на голям брой ученически екскурзии до Белоградчик, Магурата, Раковишкия манастир, ръководител е и на ученическите колони в местността "Св. Петър".

Като учител в извънучилищната работа Лазар Филков е основоположник на музейната сбирка по естествена история, с разделите по хербарии, огромния брой стъкленици с дунавските риби, влечуги, препарирани животни и т.н. Той е един от първите пещерняци в България и първият във Видинския край, написал е много статии на страниците на авторитетното списание "Природа", списанията "Ловец" и "Турист", както и във видинския вестник "Просвета". Неговите материали са онагледени от рисунките на колегата му - учителят по рисуване в гимназията и основоположник на Видинския археологическия музей Васил Атанасов, който с пълно право е наречен "Пазител на старините във Видин".

Голяма стойност имат материалите му в списание "Природа", където редом с Рафаил Попов, проф. д-р Асен Златаров и още именити български учени Лазар Филков се утвърждава като един от най-търсените автори.

Нека добавим още, че той бе активен член на Комитета за културното издигане на Видин и Видинския край. Лазар Филков бе и един от най-популярните педагози, независимо от това, което той "кога на шега, кога на сериозно, но всякога вършеше една целенасочена, добронамерена общополезна работа за доброто на училището, за доброто на обществото, за доброто на града ни"

Изтъкнат еколог, неговото дело е свързано с хигиената на града, залесяването, паркостроителството, борбата против маларията, благоустрояването и модерното строителство. Радетел за водоснабдяването и канализацията, той бе привърженик за духовното и физическото укрепване на децата и младежта. Един от най-активните строители на читалище "Цвят".

Да не пропускаме и факта, че Лазар Филков бе директор на организираната Фабрично-заводска школа към завода за помпи "Металик" и нека си припомним, че тази школа бе ковачница на десетки младежи и девойки - това бяха и първите стругари, фрезисти, монтьори, леяри, първите помпостроители на Видин.

И редом с това да добавим, че Лазар Филков имаше достойни ученици, като учителите Александър Джонов, последовател на делото на своя учител, продължител на обогатяване на музейната сбирка в гимназията; Христо Спасов, учител и после професор, директор на Ботаническата градина и Ботаническия музей в София. Ученик на Лазар Филков е и проф. Петър Коларов, най-добрият специалист по ихтиология, науката за рибите, нашият съгражданин бе и дългогодишен директор на Аквариума във Варна.

Започнахме нашето описание в бодър, хумористичен стил, нека го завършим с един-два анекдота от "житие-битието" на Лазар Филков. Спомням си как през 1949 г Кирил Лазаров ни водеше "под строй" от гимназията към салона на кино "Цвят" на ученическа кинопрожекция. Някъде по средата на фоайето един ученик се провикна радостно, че е успял да влезе, след като салонът, балконът и ложите бяха запълнени. И преди да започне седмичният кинопреглед, на сцената пред екрана се яви Лазар Филков, който бе дежурен настоятел на читалищното кино "Цвят". Ученици, внимание, в киното трябва да се спазва ред, тишина и чистота. Да не се ядат семки. Аз от четиридесет години съм преподавал зоология, ама кое беше това животно, което изрева зверски във фоайето на киното, не знам, такова досега не съм срещал...п

И другата случка, пак по онова време, когато имаше Народен университет при читалището, в града беше оповестено, че ще има обсъждане на филма "Мичурин", на което ще говори Лазар Филков. След като прочете реферата си, Лазар Филков каза в края на краищата какво се оказва мичуринското учение: "Вземат се кръстосани сортове ябълки и се разсаждат от по-топлите климатически пояси към по-студените и тези, които се приспособят, оцеляват, другите... у Новата махала, т.е. у гробището."

И последен пример, разказан ми от Любен Иванов (Грънци):"Един ден ми се обажда по телефона директорът на Напоителната система, моят съученик Димитър (Митран), каза ми, че идват екскурзианти от София до Магурата и Рабишкото езеро и там щял да дойде и техният учител Лазар Филков. Уговорихме се и с колата заминахме натам. Имаше много рейсове и коли, по едно време зърнахме нашия стар учител Лазар Филков и радостно се здрависахме. Към нас се приближи и шофьорът на Митран и тогава Филков попита "Вие какво правите, къде работите ?" Обяснихме му, че Димитър е директор на Напоителна система, а Ванко му е шофьор, а аз съм главен счетоводител на Виброполигона. Тогава Филков ми каза: "Ти трябваше да продължиш след "Михаил Строгов", да станеш киноартист, а вие двамата трябваше да си размените службите. Ти, Ванко, трябваше да бъдеш директор, а ти, Митране, негов шофьор. Ванко се учеше повече от тебе..."

Много, много такива весели злополучия можете да чуете от най-старите възпитаници на някогашния учител по естествена история при прочутата Видинска мъжка гимназия "Цар Симеон".
Христо Лишков - ИЗ СТАРИТЕ ВИДИНСКИ ХРОНИКИ

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин