Изпрати стари снимки от Видин и областта

Някогашните видински народни представители

История - Други Видински граждани

Старият Видин
В историята на Видин с най-ярка светлина изпъкват имената на мнозина народни представители - бележити българи, като Екзарх Антим I, Петко Каравелов, Димитър Мишев, Димитър Благоев, Найчо Цанов, Илия Цанов, Тодор Г. Влайков, Илия Георгов, Тодор Петров, Георги Добринович, Петър Братков, Милан Маджарски, Нинко Стефанов, проф. Радослав Гайдарски...

Да започнем с историята на българския парламентаризъм. И веднага да посочим примери от нашето българско Възраждане, да започнем в онова романтично, историческо време, когато още в далечната 1850 г. в Раковишкия манастир, четвърт век преди Освобождението, се събират родолюбиви българи, истински народни представители, за да организират въстанието в Северозападна България. Тук са просветени българи - кнезовете и баш кнезовете, учители, духовници, борци за българска свобода. Човек трябва да разгърне отново страниците на нашата история и си припомни съдбоносните решения за историческите предпоставки - политически, икономически, просветителски, борба за религиозна независимост, борба за българско училище..

Нека навлезем в същността на темата и веднага да си припомним, че първите народни представители са мнозина истински възрожденци, първостроителите на освободената българска държава. На 10 февруари 1879 г. в Търново е свикано Учредително народно събрание за изработване на първата българска конституция - основен закон на Княжество България. За председател е избран видинският митрополит Екзарх Антим I, но фактически деловата, творческата дейност по разработването на Търновската конституция се пада на Петко Каравелов, който с пълно право е наречен "бащата" на Търновската конституция. Тук еклектизмът, в смисъл на заимстването, е исторически осмислено - по някои пунктове от напредналите европейски държави. Но това заимстване не е сляпо или механично подража-телство. То представлява критично прилагане на тогавашната демокрация, съобразно с българската национална традиция. И най-важното с приемането и прилагането на Търновската конституция е, че България става една от образцовите малки европейски държави и това е още по-значимо, тъй като в продължение на пет века българите са гледали на държавата като на нещо чуждо и враждебно. "Забравеният български народ на Балканите", както пише тогавашната европейска преса, не само създава модерна държава, но и за най-голяма изненада намира свой собствен български потенциал, достатъчно компетентен за държавното устройство на собствената си държава. България преди всичко разчита на свой български законодателен и държавническо-изпълнителски кадрови потенциал. И нека с гордост да подчертаем, че видинските народни представители са достойни хора. Огромни са заслугите на Илия Цанов, по-големият брат на Найчо Цанов. Илия Цанов е държавник от европейски ранг.

Един истински видински гражданин, един истински народен представител в пълния смисъл на думата е Димитър Мишев, неговият живот и неговото дело е пример за подражание. За него са отпечатани много страници, в архивите можем да прочетем част от отпечатаното. Димитър Мишев е съратник на Петко Ка-равелов, редактирал е в. "Свобода", първият следосвобожденски видински вестник. Във в. "Търновска конституция" той продължава енергичната си борба против бюрократизма, насилията, корупцията, своеволията на властниците, ратува за политическа, духовна свобода и просвещението на своя род. Димитър Мишев впечатлява с аналитичните си изказвания по конкретни законопроекти на Народното събрание, където поведението към опонентите му е винаги коректно, а изразите премерени, точни и изискани. Това ярко контрастира на фона на всеобщите заяждания, взаимни обиди, унизителни партийни противоборства, псувни и побоища. Той взема активно участие в работата на различни комисии по приемането на редица животрептящи законопроекти. И тук отново да повторим, че Димитър Мишев е пример на всички поколения народни представители. Той и при зимните коледни ваканции на Парламента не е оставал в София, а винаги е бързал да се завърне във Видин при своите избиратели и незабавно да организира и проведе събрания и то не само със своите съмишленици, своите съпартийци, а с всички граждани. Неговите събрания са провеждани предимно в огромния салон на театър "Вида". И тук нещо любопитно, нещо вълнуващо. В подготвената за печат, но все още неотпечатана книга на д-р Бърни Бончев за Димитър Мишев се посочва: "В ония зимни, мразовити дни Димитър Мишев бързаше да бъде сред своите избиратели, да бъде сред видинските граждани и да даде подробен и конкретен отчет за ставащото в парламента, самият той да посочи това, което е говорил и как е отстоявал правата на своите довереници. Тогава не е имало влак, свързващ Видин със столицата. Пътувало се ден и два с шейни с конски и волски впряг. Преодолявани са и километри пеш в дълбокия сняг, грозяла ги и опасността от вълчи набези, но той и Найчо Цанов, а по-късно и Антон Страшимиров, народни представители от Видин, са идвали там, където е гласуван техният вот, т.е. сред народа, на когото са дали клетва, че вярно ще му служат".

Нека отворим една скоба. В законодателството относно тогавашния избирателния закон е посочено, че народни представители могат да бъдат само тези, които през време на своя мандат не биха поели върху си каквато и да била държавна доставка или които биха взели участие в някое предприятие на държавата. Така е било в миналото, когато народните представители не са получавали никакви депутатски заплати, а само скромни пътни и дневни. Така е било до времето, когато на власт са били земеделците на Александър Стамболийски, после полека-лека депутатите до 9 септември 1944 г. са вземали по-високи командировъчни и хонорари.

Но да продължим по темата за някогашните народни представители. Във видинския вестник "Народен лист" с подзаглавие "Демократически вестник" четем имената на Петко Каравелов, Найчо Цанов, Тодор Г. Влайков, Камен Петков, Александър Малинов, Алекси Филипов от Кула, тук са народните представители от Ломска околия, влизаща в територията на Видински окръг.

Нека добавим, че години наред за народен представител от Видинския край е избиран Георги Добринович.

Антон Страшимиров като видински народен представител е верен защитник на народните интереси и доверието на своите избиратели. За него се знае доста, писано е много и в миналото, и днес. Името му е свързано с Видин и не бива да го забравяме. Както писа навремето проф. Асен Златаров във "Видински вестник", той е гражданин с главни букви, а още повече, да бъдеш гражданин - народен представител, е рядък жребий. За нашето време на безразличие, безделие, лични сметчици и дребно политиканстване звучи някак странно.

А ето един любопитен факт. Найчо Цанов, народният трибун, е излизал на дуел в защита на националната чест, в защита на българските закони. През 1898 г. депутатът Найчо Цанов, редактирал видинския вестник "Народен лист", пише: "Видинският австро-унгарски консул Доминик Кирали бил ходил на лов тогава, когато било запретено по Закона време". За това беззаконие било писано във вестника. Консулът пратил свои хора да поиска името на автора на антрефилето. Редакцията отказала. Тогава в унгарския вестник "Постер Лойд" било публикувано, че консулът бил пращал секунданти в редакцията, за да обявят дуел на написалия дописката. В отговор Найчо Цанов излиза публично с подробностите около тези събития и закононарушения и твърди, че това, което се пише в унгарския вестник, не отговаря на истината, като обявява, че консулът е закононарушител и страхливец, че е лъжец. Подписва се, праща му и лично писмо и приема дуела. Подробностите са разказани и в една брошура, отпечатана непосредствено след дуела, състоял се на 4 ноември 1898 г. в София в местността Враждебна. Секунданти на Найчо Цанов са майор Раковски и Илия Георгов, близък съратник на Н. Цанов и редактор на в. "Радикал". Секунданти на Кирали били повиканите от Будапеща д-р Белла и Сатмари, окръжен префект. Имало още двама лекари. Съгласно правилата след командата "Огън" трябвало да се стреля едновременно. Чул се само един изстрел - от страна на чужденеца. Българинът - депутатът Найчо Цанов - хвърлил пълния си пистолет в краката на своя противник и с достойнство се оттеглил... За тази история е писано много в някогашния български и западноевропейски печат, преписвана е от мнозина по-сетнешни автори.

Това е живата история, живата истина. И се питам, докога няма да прозираме истината и най-главното да преоткриваме тази истина? Дотогава, когато съдбините на България, съдбините на нашия мил видински край даде вот, даде своята бюлетина на доверие на най-достойните защитници на нашите истински интереси и съдбоносни за страната ни достойни народни представители като Антим I, Петко Каравелов, Найчо Цанов, Антон Страшимиров, Тодор Влайков и мнозина честни хора като Цако Гачев от с. Големаново, подписал Първата българска конституция, като Петю Дичев и Стоян Брънчев от Кула и още, още истински народни представители като Петър Братков, Генчо Косовски...
Христо Лишков - ИЗ СТАРИТЕ ВИДИНСКИ ХРОНИКИ

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин